Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

300 британски войници пристигат в Косово за съвместно учение с KFOR

18 септември 2024, 22:10 часа • 809 прочитания

Триста британски войници пристигат в Косово за съвместно учение с войници от мироопазващата мисия на НАТО KFOR. Това съобщава белградският вестник "Данас", цитиран от БТА.

От днес до началото на октомври ще се проведе съвместно учение с контингент от 300 войници от Кралския Йоркширски полк на Великобритания, който временно е разположен в Косово, както и поредица от съвместни учения с други войски в рамките на тази мисия .

"Целта на ученията е да се тестват съществуващите процедури за десант на допълнителни войски и тяхното интегриране в рамките на мисията на КейФОР. Учението укрепва готовността на  KFOR да реагира на съответните развития в областта на сигурността, за да гарантира непрекъснатото изпълнение на нашия мандат, основан на Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН от 1999 г., да допринесе за безопасна среда за всички хора и общности, живеещи в Косово, и за свободата на движение по всяко време и по безпристрастен начин“, съобщиха от KFOR.

Още: Над 100 български военни заминават за Косово, за да пазят мира от името на НАТО

В съобщението се казва още, че след учението контингентът на Кралския Йоркширски полк ще се завърне в Обединеното кралство.

"КейФОР ще предприеме всички мерки за смекчаване на последиците върху пътния трафик, които могат да се очакват в резултат на движението на военния персонал и превозните средства преди и по време на учението“, се казва в съобщението.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес