Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

2500 руски войници на ръба на обкръжението: Какво подготвя ВСУ в Курск

18 август 2024, 12:16 часа • 8792 прочитания

2500 руски военнослужещи може да попаднат в обкръжение от украинската армия в Курска област. Става въпрос конкретно за Глушковски район, където, както писахме, вече и вторият от трите моста на река Сейм е поразен от украинците и превърнат в неизползваем. Военната помощ от Германия и примирие с Русия: Топ новините от Украйна (ОБЗОР - ВИДЕО)

Съответно, руските военни, защитаващи този район, са реално заплашени да бъдат блокирани там. Ето какво поясни военният анализатор Денис Попович в ефира на телевизия FREEDOM на 17 август:

"Ако и трите моста бъдат унищожени, а според данните два от тях вече са прекъснати, то в този случай 2500 руски военнослужещи, които се отбраняват там, могат да се окажат в оперативно обкръжение. Там районът е ограничен от реката, от юг и запад и от украинската граница, а от изток - от територията, окупирана от украинските въоръжени сили (ВСУ). Следователно, когато украинците заемат отбраната по реката, ще бъде много по-трудно да бъдат изтласкани оттам, отколкото се надяваха руснаците", казва военният наблюдател.

Още: Отново обезглавен от руснаците украински военен: Украйна сезира ООН

По думите му в момента украинските сили разширяват плацдарма си в Курска област, въпреки че седмица след началото на операция "Курск" настъплението им вече е по-трудно, тъй като руснаците докараха подкрепления. Въпреки това тези подкрепления не са достатъчни, за да спрат напредването на ВСУ, за което на руснаците ще им бъдат необходими много повече сили от до момента хвърлените там.

Попович отбелязва, че политическото и военно ръководство на Русия се е оказало неподготвено за подобна атака.

Още: Ето как въздушните сили на Украйна унищожиха мост в Курска област (ВИДЕО)

"Не само, че границата беше оставена да се защитава от наборници, които бяха напълно безсилни срещу бойните бригади на ВСУ, но и руснаците възнамеряват да продължат да хвърлят наборници за сдържане на украинската армия. Това показва пълната неподготвеност на Руската федерация за този удар. Сега тя предприема разпръснати действия. Отделно има и конфликт между силовите структури в Русия. Руският диктатор Путин позволи на Федералната служба за сигурност (ФСБ) да провежда военната операция, а не на военното министерство и засега това не е в полза на Москва", казва експертът.

"Руското ръководство трябва да признае, че на територията на Руската федерация се води война. А това е много трудно да се направи, защото в този случай ще бъде нарушен основният обществен договор между ръководството на Руската федерация и руското общество. Ръководството на Руската федерация гарантира неприкосновеността на границите. Сега тяхната неприкосновеност е нарушена и възникват въпроси относно функционалността на ръководството. Тоест системата може да се обърка и обществото да започне да задава неудобни въпроси", обобщава Денис Попович.

Украинската офанзива в Курск дава невероятен шанс за САЩ: Дано Вашингтон не го проспи

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес