Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

17 земетресения близо до Москва: Резултатът от взривени от украинците ракети, включително от Северна Корея (ВИДЕО)

18 септември 2024, 12:30 часа • 3558 прочитания

Цели 17 земетресения, макар и не много силни, са регистрирани след атаката от ранните часове на това денонощие срещу руски склад за оръжие в град Торопец, Тверска област. Областта се намира северозападно от руската столица Москва и граничи с Московска област.

Според един от популярните агрегатори на сеизмологични данни, трусовете са с магнитуд между 2 и 2,8 по скалата на Рихтер. Какво ги е предизвикало е пределно ясно предвид серия от видеа от мястото на събитието: Дроновете не спят: Нов руски склад за боеприпаси е взривен, наложи се евакуация на руско градче (ВИДЕО)

Според източници на "РБК Украйна", в атаката срещу Торопец са участвали над 100 украински дрона. В склада там, който побира до 240 тона оръжие, са били складирани севернокорейски балистични ракети KN23, ракети за системи за залпов огън "Град", ракети и системи С-300 и балистични ракети за системата "Искандер" - по украински данни, като това беше коментирано и от Андрий Коваленко, ръководителят на Украинския център за борба с дезинформацията към Съвета за сигурност на Украйна. Разстоянието до целта от държавната граница на Украйна е около 500 километра. Руското военно министерство изобщо не признава атаката и не споменава, че в Тверска област има свалени дронове, но казва, че са свалени общо 54 тази нощ - а местният губернатор Игор Руденя говори как "паднали отломки" предизвикали всичко:

Заради атаката се наложи град Торопец да бъде евакуиран - там живеят около 12 000 души. Някои от последствията са видими от видеа в социалните мрежи - главно изпочупени и избити от взривните вълни прозорци на жилищни и обществени сгради:

За капак - руски пропагандни канали установиха, че снимки на склада, показващи детайли за инфраструктурата, се намират със свободен достъп в "Яндекс" - в платформата за карти. Това предизвика сериозни критики към руския еквивалент на Google и към руските власти.

Източник: AllQuakes

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес