Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

14-и пакет санкции: ЕС забрани на партии и НПО-та да получават пари от Путин

24 юни 2024, 11:28 часа

На 24 юни Съветът на ЕС прие 14-ия пакет от икономически и индивидуални санкции срещу Русия, с които нанесе нов удар по режима на диктатора Владимир Путин и на онези, които поддържат неговата незаконна, непровокирана и неоправдана война срещу Украйна.

Реклама

Тези мерки са насочени към сектори с висока стойност в руската икономика като енергетиката, финансите и търговията, и правят все по-трудно заобикалянето на санкциите на ЕС, твърдят от блока.

Днешният пакет включва ограничителни мерки по отношение на още 116 лица и компании, отговорни за действия, подкопаващи или застрашаващи териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна. Сред санкционираните са популярният руски певец Шаман, изпълняващ песента "Аз съм руснак", както и създателят на известните руски телеграм канали Mash и SHOT Арам Габрелянов.

Още: Япония санкционира над 40 руски компании

Енергетика

За да се гарантира, че ще се намалят значителните приходи, които Путин получава, ЕС ще забрани услугите по претоварване на руски втечнен природен газ на територията на блока с цел претоварване в трети държави. Това обхваща както прехвърлянето от кораб на кораб и от кораб на бряг, така и операциите по претоварване, и не засяга вноса, а само реекспорта към трети държави през ЕС. Европейската комисия ще следи прилагането и развитието на това решение и може да предложи смекчаващи мерки, ако е необходимо, съобщиха от Съвета на ЕС.

Освен това ЕС ще забрани новите инвестиции, както и предоставянето на стоки, технологии и услуги за завършване на проектите за втечнен природен газ в процес на изграждане. Става дума за Arctic LNG 2 и Murmansk LNG. Въвеждат се ограничения за вноса на руски втечнен природен газ през терминали на ЕС, които не са свързани с газопреносната система.

Още: ЕС намери начин да осигури пари за Украйна - въпреки ветото на Унгария

Защита от заобикаляне на правилата

ЕС въвежда и допълнителни инструменти за борба със заобикалянето на санкциите. На първо място, от дружествата майки от ЕС ще се изисква да положат максимални усилия, за да гарантират, че техните дъщерни дружества от трети държави не участват в дейности, водещи до резултат, който санкциите целят да предотвратят.

Второ, за да се подпомогне противодействието на реекспорта на бойни стоки, открити в Украйна или от решаващо значение за разработването на руски военни системи, беше решено, че операторите от ЕС, които продават такива стоки на трети държави, ще трябва да прилагат механизми за надлежна проверка.

Освен това фирмите от ЕС, които прехвърлят промишлено "ноу-хау" за производството на стоки за бойното поле на търговски партньори от трети държави, вече ще трябва да включват договорни разпоредби, за да гарантират, че това "ноу-хау" няма да бъде използвано за стоки, предназначени за Русия.

Снимка: iStock

Още: Най-голямата руска банка очаква рекордни печалби

Финанси

Съветът взе решение да забрани използването на "Системата за предаване на финансови съобщения" (SPFS) - специализирана услуга за такава комуникация, разработена от Централната банка на Русия. Тя бе направена с цел неутрализиране на ефекта от ограничителните мерки. На субектите от ЕС, извършващи дейност извън Русия, ще бъде забранено да се свързват със SPFS или с еквивалентни специализирани услуги за финансови съобщения.

Освен това на операторите от ЕС ще бъде забранено да извършват трансакции със специално изброени субекти чрез SPFS извън Русия.

Съветът въвежда забрана за трансакции с целеви кредитни и финансови институции и доставчици на криптоактиви, установени извън ЕС, когато тези субекти улесняват трансакции, които подпомагат отбранително-промишлената база на Русия. Има се предвид такива, които помагат на Москва военно чрез износ, доставка, продажба, трансфер или транспорт на стоки и технологии с двойна употреба, чувствителни изделия, стоки за бойното поле, огнестрелни оръжия и боеприпаси.

Още: Западът доставя компоненти за руски "Шахед"-и, дори Nvidia помага

Финансиране на политически партии и други организации

С оглед на продължаващите опити на Русия да се намесва в демократичните процеси в ЕС и да подкопава демократичните основи на блока, Европейският съюз реши: политическите партии и фондации, неправителствените организации, включително мозъчните тръстове, или доставчиците на медийни услуги в ЕС вече няма да могат да приемат финансиране, идващо от руската държава и нейните подставени лица. Това означава, че се прави опит да се спре напълно руската пропаганда на континента, доколкото това е възможно.

В съответствие с Хартата на основните права, договорените днес мерки няма да възпрепятстват доставчиците на медийни услуги и техния персонал да извършват други дейности в ЕС - например проучвания и интервюта, казват от Съвета. Как обаче ще се контролира спазването на тази мярка, предстои да разберем.

Освен това страните от ЕС ще блокират достъпа до уебсайтовете на контролираните от Кремъл медии "РИА Новости", "Известия", "Российская газета" и "Гласът на Европа" заради пропагандата им.

Още: И Великобритания удари със санкции Московската борса

Транспорт

За пръв път ЕС прие мярка, насочена към конкретни кораби, които допринасят за военните действия на Русия срещу Украйна и които подлежат на забрана за достъп до пристанища и забрана за предоставяне на услуги. Тези плавателни съдове могат да бъдат определени по различни причини - например превоз на военно оборудване за Русия, превоз на крадено украинско зърно и подкрепа за развитието на руския енергиен сектор чрез превоз на компоненти за втечнен природен газ. Тази мярка е насочена и към танкери, част от тъмния флот на Путин, които заобикалят ограниченията на ЕС. Днес 27 кораба бяха подложени на наказателни мерки по тази точка.

Още: "Да съсипем живота им!": Без да иска, Медведев призна как се живее под санкции

Внос и износ

Съветът добави нови 61 субекта към списъка на тези, които пряко подкрепят руския военнопромишлен комплекс в агресивната му война срещу Украйна. Те ще бъдат обект на по-строги ограничения за износ на стоки и технологии с двойна употреба, както и на стоки и технологии, които биха могли да допринесат за технологичното усъвършенстване на руския сектор на отбраната и сигурността. Някои от тези субекти се намират в трети държави - Китай, Казахстан, Киргизстан, Турция и Обединените арабски емирства - и са участвали в заобикалянето на търговските ограничения.

ЕС въведе и допълнителни ограничения върху износа на стоки, които допринасят по-специално за укрепването на руския промишлен потенциал - например химикали, включително манганови руди и съединения на редки метали, пластмаси, машини за изкопни работи, монитори и електрическо оборудване). Въведени са и още ограничения върху вноса на хелий от Русия, който е източник на значителни приходи за режима на Кремъл.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес