Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Възможни промени за НГДЕК: Какво предстои

18 януари 2024, 12:48 часа • 5186 прочитания

Множество оставки от учители и негодуване от родители. През последните години софийският лицей НГДЕК се прочу с недоволството си към ръководството, конкретно към директорката Мирела Папазова.

Доц. Цветан Василев, ръководител на катедра класическа филология в Софийски университет, доц. Йоана Сиракова, преподавател във факултета по класически и нови филологии и Тодор Джонев, заместник-директор на класическата гимназия, обясниха в “Денят започва” по БНТ защо от училището инициират среща с образователната комисия в НС (Народното събрание).

Идеята на срещата е да обособят статута на училището в рамките на системата на образованието, засягайки две точки в разговора – "да се вкара класическото хуманитарно образование като специализирано образование в рамките на училищната система, тъй като към момента класическата гимназия, която е единствена в страната, е дефинирана като училище по култура", поясни заместник-директорът. Ще предложат това, за да може учебните програми на база тази спецификация да се пригодят за подобен тип хуманитарна подготовка, която изисква повече часове спрямо общопредвидените.

Още: 47 преподаватели са напуснали НГДЕК по време на настоящото ръководство

Класическо хуманитарно училище - нова категория

Причината да искат това прехвърляне е, че класическото хуманитарно образование обхваща в себе си науки, а Министерството на културата стопанисва училища по изкуствата и още едно училище по културата. “Дори дирекцията, която се занимава с нашите въпроси се казва “Дирекция за сценично изкуство и художествено образование”.

Джонев поясни, че “колективът е обединен” и е време този въпрос да се реши. Дали НГДЕК ще си остане едно екзотично хуманитарно училище по културата, както е писано в закона и “да забравим за класическо хуманитарно образование в прогимназиален и гимназиален етап” или ще има промяна, постави той въпроса.

Според заместник-директора, злонамерените атаки да се промени ръководството на гимназията е от “други хора, които имат този интерес”. В Министерството на културата има 7 училища, чиито ръководства са с изтекъл мандат. Единствения конкурс, обявен по средата на учебната година, е този за НГДЕК, твърди Джонев. “Дали има особено отношение може да си отговори всеки един от нас,” коментира Джонев.

Още: Да лишиш цял клас от достъп до училище: Възпитаникът на НГДЕК Петър Сомлев в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Доц. Цветан Василев каза, че сега е подходящ момент за тези промени: “Това е системен проблем. Дали ще се смени ръководството е вторичен въпрос.” Той допълни, че е важно да се поставят нещата на истинската им основа, да се решат институционално със съответните закони. “Няма лоша реклама”, завърши Василев.

Родители и учители искат от МК пълна и прозрачна проверка на НГДЕК: Яна Колева в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Виктория Кунева
Виктория Кунева Отговорен редактор
Новините днес