Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пенов: Няма сериозни възражения срещу учебните програми

28 март 2023, 10:31 часа

Сериозни възражения срещу учебните програми няма, дори по редица предмети не се предлагат към момента никакви промени. Най-честите искания по всички предмети са за увеличаване на броя на часовете",  каза министърът на образованието проф. Сашо Пенов по време на дискусия "Образованието - ключ към историческата памет. Родолюбието и просветното общество". Той отбеляза, че учебните програми не може да се променят през две години.

Реклама

"В последните години в съответствие с изискванията за новия Закон за предучилищното и училищното образование бяха написани и въведени нови учебни програми по общообразователните предмети в българското училище и съответно бяха издадени нови учебници. През миналата година тогавашното редовно правителство започна мащабно проучване и анализ на учебните програми от първи до десети клас - в продължение на година търсим становищата на различни заинтересовани страни. Допитахме се до учителите, родителите, учениците, специалистите по методика в университетите, психолозите. Искаме да чуем авторитетни специалисти от научните среди", каза още проф. Пенов. ОЩЕ: Всеки втори учител се затруднява да прилага ефективно учебните програми, искат промени

Той смята, че учениците трябва да бъдат привлечени към хуманитарните науки. "Основните дисциплини в училище, които са свързани с целта съхраняване и утвърждаване на българската идентичност и национално самосъзнание, са история, български език и литература и география, затова и участниците в днешната кръгла маса, са главно от тези три области", посочи министър Пенов. ОЩЕ: Решено: Децата в 5., 6. и 7. клас ще имат повече часове

Според не го значението на националното самосъзнание е засилващо се. "У нас делът на часовете за изучаване на роден език и литература и на обществени науки, сумарно е с около 10% по-висок от средния дял за ЕС", коментира проф. Пенов. 

Стана ясно, че МОН е предложила нови национални програми "Неразказаните истории на българите", "Български образователни маршрути", като ще продължи да съществува старата програма за традициите на Българската армия. 

"Какво ни събира днес? Събира ни желанието да намерим отговор къде се къса връзката между намерения и реализация на целите, заложени в закона и какво още може да се направи. Търсим отговор на въпросите дали учителите имат нужната свобода да постигнат очакваните резултатите", заяви още министърът на образованието. 

Образователният министър обърна внимание на темата за навлизането на изкуствения интелект. "Това ли е източникът на знания или учебника?", попита проф. Пенов. Той постави въпроса дали трябва да се ограничи броят на учебниците за всеки клас или да се постигне консенсус за типизирано сродно съдържание. 

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес