Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Парламентът окончателно узакони съвместното обучение на студенти

08 юли 2022, 14:04 часа • 1375 прочитания

Парламентът прие на второ чете промени в Закона за висшето образование, свързани с обучение на студенти в два или повече вуза. Проектът е с автор Министерския съвет.

С измененията се уреждат условията и редът за осъществяването на съвместно обучение на студенти от две и повече български висши училища.

Втората група промени е свързана с възможността за подготовка на докторанти в рамките на научно-изследователските проекти, което е широко разпространена практика по света. Включени са и предложения, решаващи технически проблеми, установени при прилагането на Закона за развитието на академичния състав в България.

Заложено е Националната карта за развитие на висшето образование да се актуализира всяка година.

Министърът на образованието назначава и.д. ректор на учебно заведение, когато по отношение на ректора на висшето училище бъде установено плагиатството и/или недостоверност на представените научни данни в научните трудове, въз основа на които е придобита научна степен или е заета академична длъжност, или когато ректорът не изпълни в срок задължението си по Закона за развитието на академичния състав в Република България.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес