Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Евроизследване: Почти няма висшисти в България, които да не работят

29 юли 2024, 07:27 часа • 1229 прочитания

България се класира сред държавите в ЕС, в които най-много хора с висше образование работят на постоянен трудов договор. Безработните сред завършилите бакалавърска или магистърска степен в български висши училища са по-малко от 5%. Това показват резултатите мащабно европейско изследване EUROGRADUATE 2022. В проучването участва Министерството на образованието и науката, което обяви резултатите.

Изследването обхваща общо 17 европейски държави - Австрия, България, Германия, Гърция, Естония, Италия, Кипър, Латвия, Малта, Норвегия, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Хърватия, Чехия. Обект на изследването са завършили висше образование в бакалавърска и магистърска степен от випуските, дипломирали се през 2016/2017 г. и 2020/2021 г. Общо за България в анализа са включени отговорите на 3606 висшисти, като изследването е проведено изцяло онлайн.

Още: 70% от българите са без висше образование

Висшистите в България

Делът на работещите сред завършилите и бакалавърска, и магистърска степен в България е висок - между 84% и 88% за различните представени групи в изследването, което означава добра реализация по отношение на намирането на работа. Тези дялове също са близки до средния за изследваните европейски държави.

Безработните сред изследваните висшисти са 5% или по-малко. Една част от завършилите висшисти не работят поради фактори, несвързани с пазара на труда (отпуск по майчинство и др.). Удовлетвореността от работата сред участвалите в проучването също е висока - тя 3,9 в скала от 1 до 5 за випуск 2016/2017 и 3,8 за випуск 2020/2021.

В. "Сега" припомня, че според последните данни от 2023 г. от рейтинговата системата делът на наетите висшисти, които през първите 5 г. след завършването си работят на позиция, за която се изисква висше образование, нараства до над 59% при 54% за м.г. Това означава, че все още над 40% от завършилите у нас студенти не работят на позиции, за които се изисква диплома за висше образование.

Още: Стопанската камара със стряскащо становище: Образованието ни дава неграмотни висшисти

Участвалите в изследването бакалаври и магистри в България като цяло са доволни от прекараното време в университета. Средната удовлетвореност сред български висшисти е около 3,8 в скала от 1 до 5, което се определя като висока удовлетвореност от обучението. Тя съвпада със средната за изследваните държави.

Друг аспект, в който България е на средно ниво - международен опит на висшите по време на следването им т.е. обучение по програма като "Еразъм" или са работели (или са карали стаж). В страната ни е около 20%.

Още: Все по-малко ще завършат висше образование до 2025 г.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес