Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо няма картел на пазара на горива - цените на таблата на бензиностанциите не били крайни

30 март 2017, 08:30 часа • 2255 прочитания

Това решение е в наша полза, това е нещо, което твърдяхме още при образуването на производство за разследване на картел на пазара на горива преди година и половина. Това заяви Андрей Делчев от Българската петролна и газова асоциация в коментар за вчерашното решение на КЗК, че картел на пазара на горива на практика няма.

Експертът уточни, че КЗК е приела предложени от шестте вериги бензиностанции (бел. ред. - "Шел България" ЕАД, "Еко България" ЕАД, "ОМВ България" ООД, "Петрол" АД, "НИС Петрол" ЕООД, "Лукойл България" ЕООД) за по-строг контрол, включително дисциплинарни наказания за служители, които обменят бизнес информация. Той не се съгласи, че цените на тези вериги са еднакви. Едни са цените в Свищов, други в Петрич например. Това, което виждате на таблото на бензиностанциите не е крайна – има отстъпки за лоялни клиенти, даде друг пример Делчев.

Как така хем няма картел, хем цените са 15-тина стотинки по-високи от тези на бензиностанциите на Веселин Марешки? На този въпрос Андрей Делчев отговори, че има олигопол. Олигопол е, когато на върха на бизнес пирамидата няколко конкуриращи се фирми държат между 40 и 60% от даден пазар. Това не е монопол и не е забранено, каза Делчев пред Нова телевизия.

По отношение на Марешки Андрей Делчев заговори за „верига от данъчни измами”, но уточни, че не става въпрос директно за „този г-н”, а може би по веригата при търговците на едро, от които Веселин Марешки купува. Делчев обаче изрично посочи, че на бензиностанции на Марешки са хванати некачествени горива – с високо ниво на сяра. Цените на Марешки бяха и начин за купуване на гласове, беше тезата на Делчев.

Вероятно формално Веселин Марешки е прав за себе си и пред закона, защото купува готива от посредници. Той продава със стотинка или две по-ниско от цената при изхода. Или купува гласове, или някой е направил така, че да продава официално на загуба, но печалбата е чрез заобикаляне на данъчните закони, за укриване на ДДС, изказа друга теза Делчев.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес