Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заради шарка: Въвеждат засилен контрол на границите с Румъния и Гърция

18 октомври 2024, 15:49 часа • 520 прочитания

Заради огнища на шарка при овцете е въведен засилен контрол за превоз на животни през българските граници с Румъния и Гърция. Това съобщи служебният министър на земеделието и храните Георги Тахов пред журналисти в Луковит.

Още: Заради шарка: Забраняват пашата в Ямбол, Хасково и Стара Загора

"Това, което Министерството на земеделието и храните чисто институционално предприема, е чрез издаването на административни заповеди да се забрани придвижването и търговията на животни - дребен рогат добитък. От тук обаче искам да апелирам през вас за спазване на указанията в тази заповед. В страни около нас като Румъния и Гърция епизоотичната обстановка е много обострена, а те като гранични на нас държави, които са в близост до наши райони, наистина са предпоставка за навлизане на болестите при нас", коментира земеделският министър.

Две огнища

Той добави, че се предприемат всички необходими мерки да се ограничи заразата. Засега огнищата са две и са локални.

"Контролът е постоянен, зоните са обозначени - трикилометровите, 10-километровите зони. Няма как денонощно да има служители на Българската агенция по безопасност на храните. Затова апелирам към дисциплина, отговорност и малко самосъзнание, защото до нас достигна информация, че има порочни практики за купуване на болни животни от съседни държави и това нещо няма да го толерираме. Всичко, каквото трябва да направим като държава, ние го правим", посочи Тахов, цитиран от БТА.

По думите му всеки стопанин, всеки животновъд трябва да осъзнае сложността на процеса - какво би довело това като епизоотична обстановка в страната.

Опасно близо до границата ни: Шарка по овцете в Серес

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес