Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заради "Кинтекс" Румен Петков иска разпускане на Агенцията по приватизация

13 април 2016, 15:36 часа • 2520 прочитания

"Това, което се случва със заводите и фирмите от българския военно-промишлен комплекс, е проблем на правителствено ниво. Смятаме, че действията на ДАНС спрямо "Кинтекс" са изключително непочтени и непрофесионални. Агенцията можеше и трябваше да приключи своята проверка в дружеството буквално за дни. Вместо това впечатлява фактът, че в момента когато ДАНС атакува "Кинтекс", на сайта на финансовото министерство се появява намерение, прогнозни действия за приватизация във военно-промишения комплекс и в други отрасли на българската икономика. Съвпадението на двата акта - атаката срещу "Кинтекс" и обявяването му за бъдеща приватизация говори, че някой има интерес дружеството да бъде сринато и откраднато на безценица". Това заяви пред журналисти в Народното събрание зам.-председателят на ПП АБВ Румен Петков.

По думите на Петков притеснения буди и фактът защо държавата е решила да приватизира на необосновано ниски цени точно тези предприятия и то в момент, в който те се стабилизират, развиват и дори разширяват своята дейност и печалба. Според Петков краткият период, отделен за обсъждане на процедурата - от 4-ти до 13-ти април, също предизвиква недоумение и навежда към съмнения за злоупотреба.

"Имаме реално пет работни дни да се обсъждат въпроси с приватизацията на „Слънчев бряг“, приватизацията на "Кинтекс", приватизацията на "ВМЗ –Сопот". Аз ви моля да отворите сайта на министерство на финансите и да видите какво е предвидено и като приходи от тази приватизационна дейност. От приватизацията на "ВМЗ –Сопот" и още три български компании, в това число и „Слънчев бряг“, са предвидени приходи от 55,5 милиона лева. Т.е., предвидено е тези български солидни компании да бъдат откраднати, разграбени, продадени на безценица. Предвидено е да бъде приватизирана "Кинтекс" плюс още две български държавни компании за общо за 19 милиона лева. Това е абсурд. Договорите, които във момента изпълнява например „Кинтекс “, са много, много по-сериозни“, посочи той.

Според Петков подобни действия хвърлят сериозна сянка върху дейността и на Агенцията по приватизация. „Ще настояваме да се направи сериозен анализ на дейността на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол и да се отиде към нейното разпускане“, заяви зам.-председателят на ПП АВБ.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес