Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заради Близкия изток: Рязка промяна в цената на петрола

06 август 2024, 10:00 часа • 4696 прочитания

Цената на петрола се повиши с повече от долар в сутрешната търговия, като и компенсира вчерашните загуби под натиска на засилването на опасенията, че конфликтът в Близкия изток може да се разрасне, съобщава Ройтерс.

Още: Тотална изненада в цената на петрола при очаквана голяма война в Близкия изток

Цените 

Фючърсите за сорта Брент от Северно море, който е референтен за европейския пазар, добавиха 1,25 долара или 1,6 на сто до 77,55 долара за барел.

Американският лек суров петрол поскъпна с 1,35 долара или 1,9 на сто до 74,29 долара за барел.

Напрежението в Близкия изток

Вчера и двата сорта загубиха по около 1 на сто от цената си под натиска на спада на световните фондови борси. Спадът обаче беше ограничен от опасенията, че очакваното иранско отмъщение за убийството на лидера на "Хамас" Исмаил Хания в Техеран може да разшири конфликта в Близкия изток.

Още: Убийството на Хания: въпросите остават

"Страхове от ескалация в региона карат търговците да купуват", казва Хироюки Кикукава, президент на NS Trading, подразделение на Nissan Securities. По думите му пазарите се опитват да отгатнат какво ще се случи, но ако се повтори ситуацията от април, отраженията ще се минимални.

Израел и САЩ се подготвят за ескалация на конфликта след убийствата на лидери на "Хамас" и "Хизбула" миналата седмица. Петима американски военни пък пострадаха при атака срещу военна база на САЩ в Ирак вчера.

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес