Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За да покрие загуби: "Газпром" продава хотели и курорти

15 октомври 2024, 17:33 часа • 795 прочитания

Руският енергиен гигант "Газпром" обяви планове за продажба на хотели и ваканционни курорти, след като регистрира първа годишна загуба от почти половин век, предаде Ройтерс.

Загуба от 7 милиарда

Контролираната от Кремъл компания, която разполага с едни от най-големите резерви от газ в света, е регистрирала нетна загуба от почти 7 милиарда долара за 2023 г., след като продажбите на доходоносните европейски пазари спаднаха рязко заради разрив в отношенията между Запада и Украйна.

Още: И медиите на "Газпром" са на сериозна загуба

"Газпром" съобщи днес, че е пуснал 14 хотела и курорта за продажба, включително хотел "Мариот Цахкадзор" в арменската Долина на цветята.

"Газпром" обяви още през май продажбата на няколко хотела, включително "Империал Парк хотел енд СПА" в района на Москва, след като реши да премести централата си от Москва в бизнес центъра "Лахта" в Санкт Петербург през 2021 г.

Малко вероятно е обаче, продажбите да компенсират значителните загуби на компанията. 

"Газпром" се подготвя за потенциална загуба на европейския газов пазар, след като споразумението с Украйна за транзита на руски газ за ЕС изтича в края на годината, я Киев обяви, че няма да го удължи.

Още: Унгария преговаря с "Газпром" за повече газ по "Турски поток"

 

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес