Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Възможен ли е рестарт на проекта АЕЦ "Белене" и ще го одобри ли ЕС?

26 юни 2020, 08:56 часа
Реклама

За рестарта на АЕЦ „Белене“ ще бъде необходимо ново одобрение от Европейския съюз, въпреки твърденията на правителството, че това няма да се наложи. Това заяви в ефира на предаването „Тази сутрин“ по bTV адвокат Албена Белянова и допълни, че е изпратила въпроси за проекта към ЕС, след като е забелязала несъответствия в провеждането на процедурата.

Припомняме, че миналата седмица стана ясно, че руската „Росатом“, френската компания „Фраматом“ и американската „Дженерал електрикс“ обединяват силите си в консорциум и ще участват с обща оферта в процедурата, обявена от българското правителство и Националната електрическа компания за строителството на АЕЦ „Белене“.

„Условията на процедурата са много спорни, начинът на оценка е много мъглив и субективен. Липсва информация както за референдума, проведен през 2013 г., така и че решението на Министерски съвет се обжалва пред съда“, каза още юристът.

Експертът по ядрена енергетика проф. Георги Касчиев от своя страна уточни, че одобрението на Европейската комисия на нотификацията за проекта от 2007 г. вече не е в сила.

„На г-жа Петкова (енергийният министър Теменужка Петкова - бел. ред.) също ѝ е обяснено, че тази нотификация е невалидна. Въпреки това тя продължава да заблуждава правителството, народните представители и потенциалните инвеститори, че всичко е наред“, каза още Касчиев.

Според адв. Белянова тези пропуски обричат проекта и той няма да се реализира. „Това не е първият случай, при който информация се представя невярно от министър Петкова - по абсолютно манипулативен начин. Същото беше положението при наказателната процедура срещу България по газовото дело“, каза още адв. Белянова.

Темата продължава и в тези материали.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес