Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украинската помощ за земеделците и животновъдите е налице, твърди служебното правителство

30 април 2024, 16:08 часа • 1751 прочитания

Служебното правителство взе решение 295 млн. лева да се платят като т.нар. "украинска помощ" за земеделците. Над 200 млн. лева от тези пари идват от "преструктуриране на сметките на ДФ "Земеделие".

60 млн. лв. идват от § 43 "Субсидии и други текущи трансфери за нефинансови предприятия” по бюджета на Държавен фонд "Земеделие" за 2024 г. и 155 млн. лв. от трансфера към централния бюджет за Сметката за средствата от Европейския съюз на Държавен фонд "Земеделие" за 2024 г. и тяхното прехвърляне. 80 млн. лв. идват от централния бюджет: "Украинската помощ" за земеделци и животновъди: Засега има

Кой ще взема пари

Средствата се отпускат за подкрепа на земеделските стопани от първичното селскостопанско производство – животновъди, отглеждащи едри и дребни преживни животни и пчелни семейства, както и производители на плодове и зеленчуци, маслодайна роза, винени лозя и тютюн и за подпомагане на земеделските стопани производители на зърнени и маслодайни култури. За целта служебното правителството прие и решение за утвърждаване на актуализирани годишни разчети на Сметката за средствата от Европейския съюз на Държавен фонд "Земеделие" за 2024 г.

Още: Ще има преразглеждане на селскостопанската политика на ЕС, решиха евродепутатите

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес