Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украинци дойдоха в Белене, за да се запознаят с оборудването на АЕЦ

13 май 2024, 17:10 часа • 4096 прочитания

Специалисти от украинския оператор на ядрените централи "Енергоатом" са на посещение на площадката на АЕЦ “Белене”, съобщиха от Националната електрическа компания.

На място те се запознават с оборудването, доставено по проекта, както и с техническата документация.

Посещението е организирано в изпълнение на решение на Народното събрание от м. юли 2023 г. за провеждане на преговори за потенциална продажба на оборудване, предназначено за Проекта АЕЦ „Белене“. Процесът беше стартиран през миналата година, когато на среща между българската и украинската страна беше предприета първата конкретна стъпка за започване на преговорния процес, уточняват от НЕК.

Още: Ето кога Украйна ще вземе двата ядрени реактора от България

Преконсервация

В рамките на посещението украинските специалисти ще имат възможност да се запознаят и с процеса по преконсервация, който експертите от НЕК извършват на доставеното оборудване. Целта на преконсервацията е запазване на състояние на съоръженията, което да съответства на изискванията за експлоатация.

Неотдавна ръководителят на украинската ядрената компания "Енергоатом" Петро Котин заяви, че се надява страната му да подпише през юни споразумение за закупуване на два ядрени реактора от България, тъй като се опитва да компенсира загубата на окупираната от Русия шестреакторна централа в Запорожие.

Още: Украйна ще строи четири нови ядрени реактора, два от тях идват от България

 

 

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес