Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Стоянов: Дори и промоциите са с над 10% надценка

10 април 2023, 08:35 часа • 2509 прочитания

Дори и промоциите са с над 10% надценка. Интересува ни през следващите 6 месеца да има по един артикул от всяка продуктова гама с трайно ниска цена. Това каза служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов в ефира на Нова телевизия относно предложението продукти от 17 основни видове храни да се предлагат с максимална надценка от 10%.

ОЩЕ: Обявиха за кои хранителни продукти ще има таван на надценката

Той обясни, че търговците ще са задължени да поддържат продукция. „Ако яйцата размер М свършат, ще могат да прехвърлят тази ниска цена върху яйца размер Л, например, но не е желателно това да се случва. Ще има глоба“, обясни Сточнов.

„Не искаме да се месим на пазара, затова и предлагаме тази надценка да е само за 17 продукта“, добави той.

По думите на служебния министър на икономиката етикетите на тези продукти ще са еднотипни за всички търговски вериги. „Така хората ще могат да се ориентират и да видя кой продукт е с най-ниска цена“, каза той.

Въпреки че надценката е една и съща, вероятно крайните цени на щанда ще са различни. "Цената не е задължително да е една и съща, просто надценката трябва да е в рамките на до 10%. Може в единият магазин да преценят, че могат да продават и на по-ниска надценка, в другия да е на тавана 10%. Това се отнася до логистика, различни неща", обясни министърът.

Попитан правен ли е някакъв анализ какво ще се случи след влизането на тази мярка, той каза, че това няма да засегне сериозно пазарът. „В големите магазини има повече от 20 артикула от една продуктова група. Искаме да гарантираме, че когато човек отиде в магазина, ще може да си купи поне един продукт евтино“, каза още той.

На въпрос защо цената на агнешкото в Гърция е малко над 19 лева, а у нас е между 23 и 25 лева, министърът отговори, че земеделците у нас и в Гърция получават различни субсидии, има и различно законодателство.

 

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес