Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Спорен газов проект в Северно море получи зелена светлина

14 август 2024, 15:01 часа • 714 прочитания

Спорните планове за добив на природен газ в Северно море, близо до германския остров Боркум, който предизвикаха протести миналия месец, са все по-близо до реализация, след като отговорен орган даде одобрението си за проекта, предаде ДПА.

Разрешението

Службата за минно дело, енергетика и геология (LBEG) в северната германска провинция Долна Саксония съобщи днес, че е предоставила на нидерландската енергийна компания за проучване на нефт и газ ONE-Dyas 18-годишно разрешение за сондиране под морското дъно.

Още: Стартира конкурсът за кандидатите да търсят нефт и газ в Черно море

Според условията на сделката, сондажите и добивът ще бъдат спрени, ако се установи, че Германия вече не се нуждае от природен газ като енергиен източник.

Най-голямата икономика в Европа се стреми да ускори използването на възобновяеми енергийни източници, най-вече слънчева и вятърна енергия, като част от нисковъглеродното си бъдеще.

Газът, добиван от находища в страната, е значително по-малко вреден за климата от вносния газ, заяви Карстен Мюленмайер, председател на Службата за минно дело, енергетика и геология.

Проектът

ONE-Dyas планира да започне добив от находище близо до германския остров Боркум и нидерландския остров Схермониког още тази година. Планира се сондиране на дълбочина от 1,5 до 3,5 километра, пише БТА.

Още: Норвегия с рекордни инвестиции в петролни и газови находища

Очакваното количество природен газ за целия проект, което ще бъде добито, варира от 4,5 до 13 милиарда куб. метра.

Проектът обаче все още е изправен пред правни и дипломатически пречки. Групи за защита на околната среда и жители на островите в Германия и Нидерландия се противопоставят на проекта.

Организацията "Петъци за бъдеще" пък наскоро протестира на остров Боркум и пред парламента на провинция Долна Саксония в Хановер.

От своя страна неправителствената организация "Енвайрънментал екшън Германия"  обеща да предприеме правни действия срещу проекта, ако получи одобрение от държавните органи.

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес