Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Словакия и Унгария: Спряхме да получаваме петрол от "Лукойл" с транзит през Украйна

19 юли 2024, 10:51 часа • 2163 прочитания

Словакия и Унгария заявиха, че са спрели да получават руски петрол от ключовия доставчик "Лукойл". Става въпрос за доставки с транзит през Украйна - по построения във времената на Съветския съюз петролопровод "Дружба", който е последният основен действащ маршрут за руския петрол към Европа.

И Братислава, и Будапеща отбелязаха, че продължават да получават петрол от други руски компании. От "Лукойл" не са коментирали.

Миналия месец Украйна наложи забрана за транзит на ресурси от руската енергийна компания през своята територия. Ограниченията, подписани от украинския президент Володимир Зеленски, на практика забраниха на втория по големина руски производител на петрол "Лукойл" да използва Украйна като транзитен център.

Още: Приходите на Русия от газ и петрол ще се увеличат двойно през юли

Припомняме, че на 5 декември 2022 г. беше наложено ембарго върху руския петрол, внасян в ЕС по море, но петролопроводът "Дружба" остана извън санкциите. Унгария, Чехия и Словакия, които внасят петрол от Русия през тръбопровoдни връзки, получиха изключение от ембаргото. Дерогацията по отношение на вноса на руски петрол по тръбопроводи е до декември 2024 г.

Проблемът на Словакия

Словашкото дружество Transpetrol, което се занимава с транспортиране и съхранение на суров петрол, заяви на 18 юли, че доставките от "Лукойл" са спрени, но тези от други руски износители пристигат в Словакия през Украйна.

Министерството на икономиката в Братислава посочи, че доставките от "Лукойл" са спрели да постъпват в Словакия през Украйна, след като компанията е включена в списъка на украинските санкции.

Още: Президентът на Словакия: Атаките срещу детски болници не демонстрират желание от Русия да води преговори

"По данни на Transpetrol - доставките на руски петрол за Словакия не са спрени. Проблемът е - според (словашката рафинерия - бел. ред.) Slovnaft - в доставките на конкретен доставчик, "Лукойл"" заяви министерството, цитирано от Reuters.

От ведомството съобщиха, че Slovnaft е осигурила количества от друг доставчик, докато министерството обсъжда въпроса с украинските си партньори.

Русия продължава да доставя и природен газ за Европа през Украйна въпреки пълномащабната война, започнала през февруари 2022 г.

Още: Фицо унищожи обществената телевизия на Словакия и създаде нова, слага свой човек за директор

Какво твърди Унгария?

Унгарският външен министър Петер Сиярто заяви по-рано през седмицата, че доставките на газ от Русия за Унгария текат безпрепятствено по тръбопровода "Турски поток", но суров петрол вече не се прехвърля от "Лукойл" през Украйна.

"Поради новата правна ситуация в Украйна "Лукойл" вече не доставя за Унгария и сега работим по решение, което ще позволи да се възобнови транзитът на нефт, тъй като руският нефт е много важен за нашата енергийна сигурност", каза Сиярто.

Още: Десетки евродепутати поискаха на Унгария да ѝ бъде отнето правото на глас в ЕС

Защо руският петрол е толкова важен за Унгария и Словакия?

Източници от бранша твърдят, че през южния ръкав на "Дружба" са изнасяни около 1,1 млн. метрични тона руски петрол на месец - или около 250 000 барела на ден, от които около 900 000 тона са разпределени почти поравно между Словакия и Унгария.

Южният клон на петролопровода минава през Украйна и стига до Чехия, Словакия и Унгария. От години е основен източник на доставки за техните рафинерии. "Роснефт", "Лукойл" и "Татнефт" са основните руски износители по този маршрут.

Два източника, запознати с данните, заявяват пред Reuters, че доставките на руски суров петрол "Уралс" по "Дружба" за Словакия са доста по-ниски от планираните обеми. Доставките на петрол по тръбопровода за Чехия продължават да се осъществяват нормално, докато потоците за Унгария са малко под планираните нива.

Унгарската енергийна компания MOL притежава рафинерии в Унгария и Словакия, които нямат излаз на море и се захранват от южния ръкав на петролопровода "Дружба".

"Лукойл" има срочен договор с MOL, по силата на който доставя около 4 млн. тона петрол годишно за Унгария и Словакия.

Липсата на доставки от "Лукойл" затруднява стабилната работа на MOL, по-специално на рафинерията Slovnaft, казва един от източниците. Рафинерията Duna на MOL в Унгария има повече възможности за внос на суров петрол, например по море от пристанище Омишал в Хърватия.

Във вторник Сиярто заяви, че правното решение, по което MOL работи, ще позволи на Лукойл да транспортира суров петрол до Унгария през Украйна и Беларус.

Още: Държавата обяви колко търси от "Лукойл" за свръхпечалба през юни

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес