Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ръст в цените на горивата и храните заради конфликта в Близкия изток? Анализ на Стоян Панчев за Actualno.com (ВИДЕО)

10 октомври 2024, 21:00 часа • 705 прочитания

Нарастващото напрежение в Близкия изток може да се отрази сериозно на световните борсови пазари, прогнозират експерти. От Actualno.com проверихме ще доведе ли това до поскъпване на цените на хранителните стоки и горивата у нас? 

Снимка: IStock 

Според икономиста Стоян Панчев най-големите проблеми са свързани с производството и транспорта на петролните продукти. 

"Ако видим една атака от страна на Израел срещу индустриални зони и обекти в Иран, които са свързани с такъв тип производство, можем да видим рязък скок на цената на петрола, което от своя страна може да доведе до повишаване на цените на всички други стоки", сподели той. 

А междувременно председателят на Българската петролна и газова асоциация Светослав Бенчев заяви пред NOVA NEWS, че в момента няма рискове за горивата, но е възможно да останем без бензин от 1 март догодина, ако бъде блокиран Ормузкият проток. 

Припомняме, че протокът е от стратегическо значение за cвeтoвнaтa пeтpoлнa индycтpия и търговия. През него минaвaт нaд eднa пeтa oт глoбaлнитe дocтaвĸи. Toй e oт ĸлючoво значение зa eдни oт нaй-гoлeмитe изнocитeлĸи нa пaзapa - Саудитска Арабия, Иран и Oбeдинeнитe apaбcĸи eмиpcтвa.

В същото време сме свидетели на най-бързото поскъпване на храните от 2022 година в световен мащаб. Например, цените на захарта се повишават рязко, тъй като сухото време и пожарите са нанесли щети на реколтата от захарна тръстика в Бразилия, съобщават от Организацията по прехрана и земеделие, цитирани от AFP.

Какво още можем да очакваме - вижте в репортажа. 

Александра Йошева
Александра Йошева Отговорен редактор
Новините днес