Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Рязка промяна в цените на петрола заради данни от САЩ

11 юли 2024, 10:01 часа • 4900 прочитания

Цените на петрола се повишиха в сутрешната търговия, тъй като запасите от суров петрол в САЩ намаляха. Американските рафинерии увеличиха темповете си на преработка, а запасите от бензин спаднаха, сигнализирайки за по-голямо търсене, предаде Ройтерс.

Цените 

Фючърсите на сорта Брент от Северно море, който е референтен за Европа, нараснаха с 35 цента или 0,4 на сто до 85,43 долара за барел.

Още: Рязък обрат с цените на петрола

Американският лек суров петрол поскъпна с 36 цента или 0,5 на сто до 82,47 долара за барел.

Запасите 

Запасите от суров петрол в САЩ намаляха с 3,4 милиона барела, до 445,1 милиона барела през седмицата, приключила на 5 юли. Анализатори анкетирани от Ройтерс очакваха далеч по-скромен спад - с 1,3 милиона барела.

Американските запаси от бензин са надолу с 2 милиона барела до 229,7 милиона барела.

Още: Страните от ОПЕК остават оптимисти за търсенето на петрол в света

ОПЕК 

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) съобщи в своя месечен доклад, че се придържа към прогнозата си за относително силен растеж на глобалното търсене на петрол през 2024 и 2025 година. Устойчивият икономически растеж и въздушният транспорт ще подкрепят използването на горива през летните месеци, смятат от ОПЕК, което подкрепи цените.

Ръстът им все пак беше ограничен, тъй като прекъсванията на доставките от рафинериите в Тексас заради урагана "Берил" бяха минимални.

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес