Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Провериха 22 автобуса, идващи от Турция

20 юни 2024, 14:10 часа • 14910 прочитания
Реклама

Общо 22 автобуса, пристигащи от Турция, бяха проверени за нелоялни практики при организираните туристически пътувания. Инспекциите бяха извършени от служители на Министерството на туризма съвместно с Комисията за защита на потребителите, Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" (ИААА) и Икономическа полиция на ГКПП "Капитан Андреево", съобщиха от туристическото ведомство.

Още: Провериха 40 туристически автобуса, идващи от Турция

Проверка е извършена и на 20 туроператори – организатори на пътуванията за законово извършване на дейността. Установено бе, че при двама от проверените туроператори липсва вписана валидна застраховка в Националния туристически регистър, а всички останали извършват законно дейността си, притежават удостоверения за регистрация и имат застраховки с валиден срок на действие.

Нарушенията 

ИА "Автомобилна администрация" установи нарушения при двама от превозвачите – за 24-часов период, след края на предходната ползвана нормална дневна почивка, водачите не са ползвали дневна почивка от минимум девет последователни часа, с което е нарушена разпоредба на Европейската спогодба за работата на екипажите на превозните средства, извършващи международни автомобилни превози (AETR). На водачите са съставени актове за установяване на административно нарушение.

Предлагат нови правила за почивките на автобусните шофьори

По-рано през месеца бяха извършени съвместни проверки с контролните органи и на ГКПП "Лесово - Хамзабейли". Проверени бяха 4 автобуса и три регистрирани фирми като туроператори. Бяха съставени 3 констативни протокола от страна на КЗП. ИААА не е установила нарушения при проверката на превозвачите.

Внезапните проверки на контролните органи, съвместно с Министерството на туризма, ще се извършват през цялата година и ще бъдат изпълнявани не само на граничните контролно-пропускателни пунктове, но и на туристически обекти във вътрешността на страната.

 

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес