Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Парламентът отложи гласуването на бюджета заради новата ВЕИ такса

03 декември 2013, 15:34 часа • 17471 прочитания
Реклама

Народното събрание отложи гласуването на рамката на бюджета за следващата година, съобщава БТА. Предложението за отлагане на приемането на текста, който описва основните параметри на бюджета, беше на Менда Стоянова от ГЕРБ, която настоя първо да се разгледа разпоредбата за 20-процентната такса върху приходите на производителите на енергия от възобновяеми източници.

Стоянова се мотивира, че от таксата се очакват приходи от 160 милиона лева, които не са отразени в приходната и разходна част на бюджета в първия параграф.

След това беше прието и предложението на Йордан Цонев от ДПС Народното събрание да продължи гласуването на
предложенията по първия текст, но без окончателната му редакция, след което да се дискутират и останалите текстове до разпоредбата за таксата за ВЕИ-тата, а после депутатите да се върнат и да гласуват окончателната редакция на рамката на бюджета.

Припомняме, че днес и вчера в София се проведоха протести на представители на ВЕИ бранша срещу новата 20-процентна такса, предложението за която дойде от „Атака”. Според Българската фотоволтаична асоциация (БФА) новата мярка цели унищожаването на зелената енергия у нас. Никола Николов от БФА заяви, че това действие е противоконституционно и нарушава принципа за равенство в условията, при които работят стопанските субекти. Според него таксата обрича на фалит не само този сектор, а цялата българска икономика.

В същото време министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев каза, че няма нищо скандално в таксата, а подобни практики вече действа в Испания и Гърция. Той бе подкрепен и от финансовият министър Петър Чобанов, който посочи, че приходите от таксата ще останат като буфер в бюджета срещу риска от неизпълнение на заложените постъпления.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес