Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Опасни електрически кабели заливат пазара": Българска асоциация с важно предупреждение

05 август 2024, 11:31 часа • 796 прочитания

"Опасни електрически кабели заливат българския пазар. Те се внасят от Турция, Северна Македония, Китай, Босна и Херцеговина. Използват се най-вече при изграждане на електрически инсталации за жилищни, търговски и други обекти за обществено ползване. През последните години нараства търсенето им и поради бума в строителството" предупреждават от Българската асоциация на електротехниката и електрониката (БАСЕЛ).

Експертите алармират, че тези стоки трябва да отговарят стриктно на стандартите за производство. Компромис в качеството води до повреди в електрическите инсталации, предизвика пожари и застрашава човешкия живот.

"Кабели от внос преминават българската граница с официални документи. Кабелите-„менте“ обаче не се отличават външно по нищо от „истинските“. Строители, проектанти и потребители няма как да разберат кои са с риск от причиняване на аварии и опасност за здравето, твърди още асоциацията. ОЩЕ: Откраднаха кабел на Министерство на отбраната

Предложенията на асоциацията

Асоциацията предлага да се създаде акредитирана лаборатория за изпитване на кабелни изделия, в която всички кабели, включително произведените в България, да се тестват за съответствие с национални и международни стандарти, и да се контролира вноса.

Според асоциацията е необходимо да се създаде нормативен документ, изискващ представяне на сертификат за съответствие със стандарта за производство, издаден от местна лаборатория на българска митница при внос на електрически кабели.

От БАСЕЛ настояват и в България да се въведе задължителната сертификация и контрол на вноса на кабелни изделия от трети страни чрез редовни проверки. Така и българите ще купуват безопасни и качествени кабелни изделия за своя дом, офис или производство. Предложение с мерки за ограничаване вноса на опасни електрически кабели е изпратено и до Министерство на икономиката.

Подробности за БАСЕЛ?

БАСЕЛ е създадена преди 30 години. В асоциацията членуват 106 компании от електротехническата и електронната индустрия - производители на електрически и електронни изделия, фирми за поддръжка и ремонт, за доставка на компоненти и др. Тези компании наемат над 10 000 служители и реализират общ годишен оборот около 1 млрд. лв. От 2016 г. до днес (с изкл. на 2022 г.) електроиндустрията заема първо място по износ сред всички браншове на преработващата индустрия в България. ОЩЕ: Електроиндустрията е отново с най-голям принос в износа на България

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес