Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

OMV започва сондажи за добив на газ в Черно море

20 юни 2024, 13:33 часа
Реклама

Компанията OMV Petrom ще започне сондажи за добив на газ в Черно море по проекта “Нептун Дийп” през 2025 г. Това съобщи в интервю за Аджерпрес изпълнителният директор на румънската компания Кристина Вершер. Тя допълни, че по график доставката на първите количества природен газ се очаква през 2027 г., в рамките на първоначално обявения бюджет от до 4 милиарда евро.

Попитана дали България най-накрая се е съгласила с екологичния доклад за “Нептун Дийп”, тя отговори: “В момента тече процесът на оторизация. Ние следваме всички процедурни стъпки, за да гарантираме, че проектът се изпълнява навреме и че операциите се изпълняват безопасно, в пълно съответствие със специфичните разрешения и законодателство”.

Продължават проучванията в "Хан Аспарух"

Кристина Вершер информира още, цитирана от БТА, че продължава проучвателната дейност в периметъра "Хан Аспарух" в България. В края на март OMV Petrom пое ролята на оператор на офшорния блок "Хан Аспарух" в България, а по-късно пое и участието на френската компания Total в проекта.

Още: Ето кога България може да започне добив на газ в Черно море

В отговор на въпрос за реакцията на Грийнпийс и други екологични организации, които настояват за незабавното спиране на “Нептун Дийп” с аргумента, че застрашава морското биоразнообразие и засилва климатичната криза, изпълнителният директор на румънската компания каза, че това е стратегически проект за Румъния и ЕС, който ще допринесе за румънската енергийна независимост и икономически растеж, както и за сигурността на доставките на региона.

“Заключенията от оценката на въздействието върху околната среда показват, че проектът не предизвиква значително въздействие върху околната и социално-икономическата среда. Проектът се основава на международни практики и технологии, използвани в дълбоководния добив по света. Очакваният директен въглероден интензитет на проекта е значително под средния за индустрията”, добави Кристина Вершер.

Милиардите куб. метри газ в Черно море не са българска собственост: Говори Иван Хиновски (ВИДЕО)

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес