Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Очаква се реколтата от картофи тази година да е по-слаба

12 август 2017, 18:01 часа • 1545 прочитания

Реколтата от картофи тази година ще бъде по-слаба заради липсата на подходящи климатични условия. Това каза Венцислав Каймаканов, председател на Националната асоциация на картофопроизводителите (НАК), за „Фокус“.

„През 2017 година реколтата от картофи ще бъде доста намалена. Всички виждаме какви са климатичните условия. Има доста загубени ниви. Така че количеството ще бъде по-малко от предишни години“, обясни той. Каймаканов отбеляза, че във всички основни региони, в които има засети площи, са отчетени огромни проблеми – в Самоковски, в Пазарджишки, в Смолянски, в Гоцеделчевски и др. По думтие му през следващите десетина дни ще стане ясно какви ще бъдат изкупните цени на картофите тази година. „Очаквам да бъдат по-високи. Колегите в другите държави също имат доста малки добиви. И заради това очакваме що-годе конкурентна цена“, коментира Каймаканов.

По думите му картофите са най-скъпият зеленчук за отглеждане. „Това е залог под небето. Не се знае всеки час какво да очакваме и какво може да се случи. Другият проблем, разбира се, са цените, които не отговарят на компонентите, които се влагат в целия процес по отглеждането на картофа. Твърде скъпи са за нас“, каза още той.

„Около 450 хил. тона са необходими всяка година за България и това не е по национална, а по световна статистика. Ние за тази година имаме около 150 хиляди и ако извадим по 2 тона, ще имаме задоволяване от 200 до максимум 250 хил. тона, което е в най-хубавия случай, като изходим от климатичните условия. Останалите 200-250 хил. тона ги няма и всичко това ще дойде от чужбина. Тук не изхождаме от вид, от вкусови качества, за какво ще бъде ползван и т.н., но това са условията тази година. Надявам се да минат по-бързо тези пекове, които са в момента, за да мога и аз, и колегите да се подготвим за кампания, да можем да извадим това, което сме засадили и да видим после какво ще се случва“, добави Каймаканов.

Председателят на Националната асоциация на картофопроизводителите заяви, че за политиците земеделските производители не съществуват и показателно за това е, че по време на последната предизборна кампания нито една политическа сила не е използвала думата „земеделие“. По думите му земеделското министерство няма отношение към плодовете и зеленчуците.

„Независимо, че тази година имаме отпуснат бюджет около 180 млн. лева от държавата за национално подпомагане, аз до момента не знам къде какво отива“, добави той. „Слушаме едни похвали и абсолютно нищо повече“, каза още Каймаканов. По думите му през есента земеделските производители обмислят да излязат на улицата със своята техника, с което да демонстрират недоволството си. „Ще изчакаме да мине кампанията и може би ще се случи през октомври или ноември месец. Все още обсъждаме нещата с всички колеги от останалите асоциации и се надявам, че есента ще имаме яснота и ще имаме готов стачен комитет, който ще подготвяме дотогава“, каза Каймаканов.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес