Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Обрат с цената на петрола след данни от САЩ

03 юли 2024, 10:02 часа
Реклама

Цените на петрола отново растат в сутрешната търговия, съобщава Ройтерс. Те приключиха вчерашната търговия със спад на цената, след като заплахата от урагана "Берил" намаля.

Основната причина за ръста днес е, че последните данни показаха намаляване на американските запаси, което пък засили надеждите за солидно търсене с настъпването на летния туристически сезон

Още: Петролът достигна цена, невиждана от два месеца

Цените 

Фючърсите за сорта Брент от Северно море, който е референтен за европейския пазар, добавиха 16 цента или 0,2 на сто до 85,60 долара за барел.

Американският лек суров петрол (WTI) се покачи с 14 цента или 0,2 на сто до 82,95 долара за барел.

Американските запаси от суров петрол са намалели с 9,163 милиона барела през последната седмица на юни, сочат данните на Американския петролен институт, разпространени вчера. Запасите от бензин обаче се увеличават с 2,468 милиона барела.

Още: Цените на петрола поддържат курса на фона на увеличените запаси в САЩ

Анализатори, запитани от Ройтерс, очакваха спад от 700 000 барела при суровия петрол и от 1,3 милион барела при бензина.

Очаква се търсенето на бензин в САЩ да нарасне с настъпването на летния туристически сезон, като Американската автомобилна асоциация прогнозира ръст на туристическите пътувания с 5,2 на сто повече от 2023 г.

В сектора на доставките през юни за втори пореден месец се отчита ръст на добивите в страните членки на ОПЕК, като за това допринасят най-вече Нигерия и Иран.

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес