Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Обрат при цената на петрола заради Близкия изток

01 октомври 2024, 09:52 часа • 1429 прочитания

Цената на петрола се повиши още в сутрешната търговия, след голям месечен спад през септември. Причината е, че перспективата за ръст на добивите се контрира от ескалацията на конфликта в Близкия изток, предаде Ройтерс.

Цените 

Фючърсите за сорта Брент от Северно море, който е референтен за европейския пазар, добавиха 13 цента или 0,18 на сто до 71,83 долара за барел.

Още: Цената на петрола рязко смени посоката

Американският лек суров петрол се покачи с 11 цента или 0,16 на сто до 68,28 долара за барел.

Фючърсите на Брента приключиха септември със спад от 9 на сто, намалявайки за трети пореден месец. Това е и най-големият спад от ноември 2022 г. Спадът за третото тримесечие е от цели 17 на сто.

При американския лек намалението през септември е от 7 на сто, а за тримесечието - от 16 на сто.

Конфликтът в Близкия изток 

Конфликтът между Израел и ливанската шиитска групировка "Хизбула", който се задълбочава обаче, заплашва да се разшири и да въвлече и Иран, който е голям производител на петрол и член на ОПЕК, което повиши цената.

Още: "Не знаеш кой до теб е от „Хизбула“: Разказ на избягала майка с бебе от Ливан

От друга страна, петролните пазари са под натиск заради по-слабия от очакваното ръст на търсенето през годината, най-вече в Китай, най-големият вносител на суров петрол. Тези опасения се задълбочиха вчера, след като нови данни показаха, че промишлената активност в страната през септември намалява за пети пореден месец.

 

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес