"Никога не сме били по-близо": ПП-ДБ прогнозира въвеждане на еврото от 1 юли 2025 г. (ВИДЕО)

12377

Напълно реалистично е от 1 юли 2025 г. България да влезе в Еврозоната. Това коментираха по време на брифинг представители на ПП-ДБ. 

Коментарът им беше в контекста на новия доклад за въвеждането на еврото, според който страната ни е изпълнила три от четири критерия за Еврозоната. България не покрива единствено критерия за инфлацията. ОЩЕ: Официално: Изпълнили сме 3 от 4 критерия за еврозоната. Какво следва?

ГЕРБ имали само фасадни действия за Еврозоната

"В конвергентния доклад за приемане на България в Еврозоната, който излезе вчера, за първи път България не изпълнява само един критерий - този за ценова стабилност", коментира Асен Василев. Той уточни, че този критерий не се изпълнява от средата на 2018 г.

Колегата му Мартин Димитров обясни, че България не изпълнява този критерий от правителството на ГЕРБ насам. Според него е имало фасадни действия за Еврозоната, които са отнели 12 години на ГЕРБ и не са довели до резултат.

"Забележете, България изпълнява критерия за адекватност на законодателството спрямо Еврозоната от миналата година, т.е. нашето правителство с акад. Денков беше това, което изпълни необходимите условия. Честният отговор на въпрос е следният - никога не е правено по-голямо усилие за влизане в Еврозоната от нашето правителство с акад. Денков", заяви Димитров. 

ПП-ДБ смятат, че в момента, в който изпълним инфлационния критерий, служебният кабинет може да поиска доклад и страната ни може да влезе в Еврозоната, тъй като цялата законодателна е приета с изключение на Закона за приемане на еврото. ОЩЕ: Шефът на Еврогрупата: Приветствам напредъка на България, върви успешно към еврозоната

"Никога не сме били по-близо"

Димитров опроверга твърденията на "Възраждане", че сме приключили с Еврозоната. 

"Това не е вярно. Никога не сме били толкова близко до Еврозоната. Напълно реалистично е от 1 юли 2025 г. България да бъде приета", смята Димитров. 

Той не се съгласи и с твърденията, че нямаме право на извънреден конвергентен доклад. В тази връзка депутатът от ПП-ДБ припомни, че  че Латвия е поискала такъв доклад. "Такъв ще поиска и България. Това е част от правилата", добави още Мартин Димитров. ОЩЕ: Управителят на БНБ: Промените с влизането в еврозоната няма да бъдат толкова драматични

Приходите в бюджета

От ПП-ДБ коментираха събираемостта в бюджета. Думите им бяха в контекста на изслушването на финансовия министър Людмила Петкова в зала. "Току-що приключи изслушването на служебния министър на финансите. Приходите вървят по план. Приходната част се увеличава с 14.4%, при 2.7% инфлация, т.е. почти пет пъти по-бързо. Това говори за добра събираемост и се очаква приходната част на бюджета да бъде изпълнена, както е заложена. Има един единствен риск и това е второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост", заяви още Асен Василев. По думите му тези рискове са свързани с приемането на четири законопроекта. ОЩЕ: Служебният министър на финансите на изслушване в НС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Министър Коритарова: Инвестиционната програма за общински проекти се изпълнява в срок и с ускорени темпове

АПИ изплати на превозвачите 50 млн. лв. държавна помощ

Освободиха директора на Български енергиен холдинг

Инфлацията в САЩ се забави до най-ниския си годишен темп от над 3 години

Несигурната икономическа среда подкопава оптимизма на бизнеса у нас

Може да става за "Козлодуй": БСП иска да не се продава оборудването за АЕЦ "Белене"(ВИДЕО)

Цените на петрола с пореден обрат

Политическа стабилност, eврозона, ОИСР и Шенген – решаващи за българския бизнес

Кристалина Георгиева: САЩ трябва да се справят с дълга въпреки силния растеж

София напредва в класацията на най-добрите градове за живеене в света

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com