Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Невиждана цена: Златно кюлче вече струва над милион долара

20 август 2024, 09:26 часа • 2853 прочитания

За първи път в историята кюлче злато струва един милион долара, предаде Bloomberg. От началото на годината скъпоценният метал е поскъпнал с над 20 на сто.

Рекордната цена беше достигната късно в петък, когато спот цената на златото премина 2500 долара за тройунция, което е исторически връх. Златните кюлчета обичайно тежат 400 тройунции, така всяко едно струва повече от един милион долара.

Въпреки че, обичайно кюлчетата тежат около 400 тройунции, те може да съдържат от 350 до 430 унции чисто злато, уточнява агенцията. Възможно е също така отделни хора да купуват много по-малки, по-достъпни кюлчета като тези, продавани от Costco.

Още: Цената на златото достигна рекорден връх за тройунция

Рекордни покупки

През първото полугодие на тази година нетните покупки на злато от централните банки са достигнали 483,3 тона, равняващи се на 40 хил. кюлчета, сочат изчисления на Bloomberg на база данните на консултантската компания Metals Focus.

Това е един от факторите, които подкрепят силния ръст на цената на златото, заедно с очакванията за по-разхлабена парична политика от Федералния резерв на САЩ.

Търсене на злато е най-силното от 2016 г. насам

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес