Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На комисия: Депутатите удължиха действието на бюджета

01 юни 2023, 16:05 часа • 2033 прочитания

Комисията по бюджет финанси удължи срока на действие на бюджета за 2022 г., в това число и на държавното обществено осигуряване и на НЗОК. За решението гласуваха единодушно 19 членове на комисията.  Окончателното решение ще бъде взето от пленарна зала. Ако това бъде прието, това ще е второто удължаване на бюджета.

Целта на решението е да се осигури стабилност и възможност за финансиране на системите и осъществяване на техните държавни и обществени функции до приемане на Закон за държавния бюджет на Република България за 2023 г. По този начин се осигурява възможност за извършването на разходи и предоставянето на трансфери на първостепенните разпоредители с бюджет, при условията на неприети бюджетни закони за 2023 г. и при отчитане на влезли в сила актове на Народното събрание, на Министерския съвет и други нормативни административни актове, които предвиждат допълнителни или намалени бюджетни средства.ОЩЕ: Правителството внесе в парламента удължаването на бюджета

Промените гарантират заплащане на дейности, свързани с помощи и обезщетения, други разходи, свързани със сигурността, живота и здравето на хората. Осигурява се възможност да се дофинансират инвестициите, включени в Националния план за възстановяване и устойчивост. 
Депутатите приеха и друго решение,с което удължиха срока за събиране на приходи, за извършване на разходи и за предоставяне на трансфери до приемане на бюджета за 2023 г. ОЩЕ: Финансовият министър иска служебното правителство да може да пипа сребърния фонд и европейските средства (ВИДЕО)
Дебатът
Министърът на финансите Росица Велкова - Желева уточни, че в случай, че не се приеме удължаването, няма да има нормативно основание за бюджетно разплащане след 10 юни 
Тошко Йорданов от ИТН уточни, че няма друг нормален вариант освен да се удължи бюджета.  "Предложенията за взимане на пари от сребърния фонд и еврофондовете, ни притесняват", каза Йорданов. 
Мартин Димитров от ПП-ДБ обърна внимание, че с този въпрос се прави опит да се създават страхове. "Няма място за създаването на подобни страхове. Трябва да обмислим какво правим до края на годината. С тези темпове дефицитът отива на 4 % досега", заяви още депутатът. 

Финансовият министър отговори, че държавата може временно да използва този ресурс, който към момента е необходим за разплащане. Според нея няма логика държавата да не го използва, и да тегли заем. Тя обаче увери, че по принцип средствата от сребърния фонд няма да бъдат използвани.  ОЩЕ: Финансовият министър: Средствата от сребърния фонд няма да бъдат използвани
Междувременно Румен Гечев от БСП заяви, че социалистите ще подкрепят удължаването на бюджета. "Може да има правителство, може и да няма. Правилно Министерство на финансите търси решение", каза той. Според него сега сме изправени пред тази дилема, тъй като служебният кабинет не е внесъл проекта за бюджет за 2023 г. 
Красимир Вълчев от ГЕРБ - СДС обърна внимание, че едно от най-хубавите решния е, че миналата година не са приели бюджет. "Спасихме България фискално", смята Вълчев. По думите му държавата е щяла да фалира, ако тогава се е приело бюджет. Той каза, че последните две години не е имало фискален център на управление в лицето на министъра на финансите. 
От "Продължаваме промяната" му отговориха, че не е добро решението в края на миналата година да не се приема бюджет, тъй като не е спазен законът. 
"Не внесохме бюджет в края на миналата година, тъй като считаме, че бюджетът е израз на едно правителство. Сега защо внесохме бюджте? По простата причина, че годината изключително много напредва", добави още финансовият министър. Тя заяви, че с бюджета, който е внесло служебното правителство, се е опитало да не прави политика. Велкова - Желева уточни, че по-късно са внесли удължителния закон, защото депутатите не са разгледали внесения от кабинета бюджет. 
Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес