Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мицотакис поиска Еврокомисията да вземе мерки срещу високата цена на тока на Балканите

13 септември 2024, 11:22 часа • 700 прочитания

Министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис е изпратил писмо до Европейската комисия, в което посочва, че цената на тока в региона през август се е увеличила от 60 на 130 евро за мегаватчас. Той призовава председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен да използва втория си мандат за развитието на по-голям трансграничен капацитет, който да не позволява подобни ситуации в бъдеще.

Текстът на писмото на гръцкия премиер е разпространен днес от "Файненшъл таймс“ и е цитиран от гръцкото икономическо издание "Икономикос тахидромос“.

Сред факторите, които са довели до резкия скок на цените в Гърция, Унгария и Румъния, Мицотакис посочва горещото време, прекъсванията в производството на електроенергия и слабите валежи, които са причинили изпразване на язовирите, които захранват водноелектрическите централи.

Още: България, Гърция и Румъния с общи действия срещу високата цена на тока

Уязвимо място в енергийния пазар на ЕС

Същевременно Гърция предупреждава, че руските удари по украинската инфраструктура са допринесли за над двойното увеличаване на цената на електрическата енергия в Югоизточна Европа през това лято и са показали ясно уязвимите места в енергийните пазари на ЕС.

В писмото си Мицотакис посочва, че от нетен износител на електроенергия Киев през тази година се е превърнал във вносител на значителни количества от съседите си от Евросъюза. По-конкретно след интензивните руски бомбардировки през първата половина на 2024 г. Украйна е увеличила вноса си на електроенергия почти шест пъти в сравнение с 2023 г., както показват данните на ExPro Electricity. "Това е още един разход, който унищожителната война на Русия налага на нашите икономики“, пише гръцкият премиер.

Той иска да бъде въведен по-добър надзор на пазара на електроенергия, който определя като "неразбираема черна кутия – дори и за експертите“.

Още: Токът за бизнеса поскъпна драстично

В коментар на писмото представител на гръцкото правителство, цитиран от "Икономикос тахидромос“, е казал: "Имаме усещането, че съществува мини енергийна криза, за която никой не говори“.

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес