Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Малинов: Договорът с "Боташ" води до финансова тежест за "Булгаргаз"

14 август 2024, 11:58 часа • 741 прочитания

При настоящите цени на природния газ, този договор води до финансова тежест на "Булгаргаз" и загуба на неговата конкуретноспособност не само на българския пазар и на регионалния. Това каза министърът на енергетиката Владимир Малинов по време на брифинг в министерството. 

"Ще се съобразя и изцяло ще изпълня решението на Народното събрание, което ме задължава да предоговоря този договор", увери министърът и уточни, че преговорите продължават. 

Министърът също така отрече да е участвал в подписването на договора между "Боташ" и "Булгаргаз". ОЩЕ: Ивайло Мирчев: ДАНС услужливо покрива схемата "Боташ"

Печалбата от отношенията с "Боташ" е за "Булгартрансгаз"

Малинов обърна внимание на тристранното спораразумение, което касае осигуряването на необходимия достъп във връзка с подписания договор между "Боташ" и "Булгаргаз".

"Договорът или тристранното споразумение и впоследствие сключеното споразумение за междусистемна свързаност е финансово изгодно за "Булгартрансгаз". Тази точка беше затворена десетки години наред. Това, което успяхме да постигнем е възможността да бъде пренасян природен газ от Турция към България и съответно това води до равнопоставено, прозрачно предлагане на този капацитет, на електронна платформа и приходи, които от началото на сключването до настощия момент за "Булгартрансгаз" е над 100 млн. лв.", уточни министърът. ОЩЕ: Заради акцията в "Булгартрансгаз": ПП-ДБ искат изслушване на енергийния министър

Язовирите и енергетиката

Министърът на енергетиката коментира и каква е информацията на министерството относно водите и водните нива на язовирите, необходими за енергетиката.

"Безспорно това е една от ключовите теми, които разглеждаме в момента. Резервът на води в язовирите, които са под управление на дружества, в рамките на БЕХ и под прякото наблюдение на Министерстов на енергетиката е с над 14% по-нисък в сравнение със средната стойност за последните пет години", коментира министър Малинов. 

 

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес