Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лъвският пай европари за зърнопроизводителите – новият министър обещава да не е така, но постепенно

15 декември 2021, 08:32 часа • 2353 прочитания

В коалиционното ни споразумение е записано, че ще направим българското земеделие конкурентоспособно. Основната цел е от производител на суровини да станем производител на продукция. Това заяви новият министър на селското стопанство Иван Иванов.

По думите му, ще се проведат срещи с браншовите организации, за да бъде намерен баланс. Той обаче призна, че ще има таван на субсидиите за единица площ за монокултури т.е. зърнопроизводителите. Щяло обаче да се търси баланс и постепенно въвеждане. Именно при зърнопроизводителите отиват най-много от европейските средства.

Относно наводненията, особено в Югозападна и Южна България, Иванов заяви, че немалка част от проблемите са заради повредени съоръжения на „Напоителни системи”. „Това нещо се корени в години изоставяне на сектор „Напояване”, каза министърът. Мисля, че днес ще намерим частично решение, добави той. Където е възможно, се възстановяват диги, уточни Иванов.

Относно обезщетенията за земеделски производители заради бедствия, Иванов заяви, че под негово ръководство земеделското министерство щяло да подхожда „с по-голям ентусиазъм” при решаването на проблемите на земеделците.

Земеделието в никакъв случай не е в упадък, даже има битка и обсебване на т.нар. бели петна, подчерта Иванов. Но той обеща да започне анализ на селскостопанския сектор за нарушения.

Относно Агенцията по храните (БАБХ) и Агенцията по горите (ИАГ), които няма да са вече под шапката на земеделското министерство, Иванов коментира, че „Продължаваме промяната” и „Демократична България” счели, че контролът трябва да е извън земеделското министерство. Агенциите ще отидат към Министерския съвет, но предстои приемането на закони.

Още: Новият земеделски министър - управител на клон на СИК или съвпадение на имена и рождена дата?

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес