Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Икономика: Германия и Унгария потъват, в Китай е още по-зле - компартията със спешни мерки

30 юли 2024, 18:15 часа • 34562 прочитания

Брутният вътрешен продукт (БВП) и на Европейския съюз като цяло, и на страните от еврозоната нараства с по 0,3 на сто през второто тримесечие в сравнение с първите три месеца на годината, с отчитане на сезонните фактори. Това сочи предварителната оценка на европейската статистическа служба Евростат, която излезе официално днес (30 юли). Припомняме, че данните за икономическия растеж отделните страни-членки се изпращат от съответните национални статистически служби.

Все още за България няма данни - в сайта на НСИ също. Но данните за някои от по-големите и интересни икономики са налице.

Още: Недоволство в Гърция срещу 6-дневната работна седмица

Свиване

Германската икономика се сви с 0,1% през второто тримесечие, което надхвърли очакванията и показа, че най-голямата икономика в Европа отново е изпаднала в криза. Данни в статистиката на Евростат още не са нанесени, но Германската федерална статистическа агенция вече публикува информация и спадът на германската икономика през трите месеца до юни спрямо предходното тримесечие отразява по-слабите инвестиции в оборудване и сгради. В анкета на "Ройтерс" икономистите прогнозираха ръст на германската икономика от 0,1% през второто тримесечие, напомня БГНЕС.

Унгарската икономика също се свива през второто тримесечие - с 0,2%, което я поставя засега на второ място отзад напред в Европейския съюз. Пред нея е само шведската икономика - 0,8% свиване. През първото тримесечие Унгария записа ръст от 0,7% на тримесечна база, а Швеция - от 0,5%.

Още: Ето колко достигна средната работна заплата в Германия

В Китай е по-зле

Най-висшият форум на Китайската комунистическа партия - Политбюро, се събра днес под ръководството на президента Си Дзинпин на извънредна среща, за да анализира икономическата ситуация в страната и да набележи приоритети за развитието през втората половина на годината, съобщава "Синхуа".

Политбюро не обяснява какво е наложило спешната среща и какво е реалното състояние на китайската икономика, а се задоволява само да заяви, че "неблагоприятните въздействия от промените във външната среда се увеличават", посочват държавните медии, цитирани от Ройтерс.

Висшите китайски ръководители изтъкват, че е необходимо да се предприемат колкото се може по-скоро допълнителни мерки, за да се стимулира развитието на икономиката на страната, информира БТА: Трябват пари: Мерките на Китай да съживи икономиката си

Според Политбюро макроикономическата политика трябва да бъде по-енергична и да се прилага с повече сила. Необходимо е също така да се укрепят финансовите буфери, да се прилага проактивна, но и разумна фискална политика, да се ускори издаването и ползването на специални финансови инструменти, както и да се ползват по-добре дългосрочните държавни облигации. Сериозен акцент се поставя върху необходимостта да се стимулира потреблението, за да се разшири вътрешното търсене. Според Политбюро трябва да увеличат доходите на население посредством различни канали, да се подобри способността да се харчи и желанието на хората със средни и ниско доходи да го правят.

Още: Китайската икономика се забави през второто тримесечие

Партийните стожери в Китай освен това наблягат върху нуждата от увеличаване на финансовата подкрепа за реалната икономика и да се намалят държавните пари за всеобхватно социално финансиране. Китайският финансов министър Ван Вунвей посочи, че Пекин ще преразгледа разпределението на постъпленията от т.нар. потребителски данък и ще позволи на местните власти да задържат по-голям дял от тези данъчни приходи. В момента Китай събира потребителския данък въз основа на стойността на производството на дадена, а реформата предвижда оценката да се разшири и да включи стойността при крайното потребление - това значи повече приход, защото крайната цена винаги е по-висока от производствената.

Състоянието на китайската икономика напоследък играе силно върху цените на петрола.

Слаби ръстове

Междувременно статистическата служба на Италия съобщи, че икономиката на страната е нараснала с 0,2% през второто тримесечие, което представлява леко забавяне спрямо 0,3% през първото тримесечие и съответства на прогнозите на икономистите. Растежът в Италия се дължеше на по-голямото производство в сферата на услугите, което компенсира слабостта в промишлеността и селското стопанство.

Френската икономика отчита ръст от 0,3% на тримесечна база - точно толкова, колкото и през първите три месеца на годината. Външната търговия и скокът на корпоративните инвестиции са двигатели в случая, докато потреблението на домакинствата е останало стабилно, съобщи днес Националният статистически институт "Инсее" (Insee). Икономиката на Франция се е възползвала от положителното влияние на външната търговия, която е нараснала с 0,2 на сто. След като бяха на червено през предходните две тримесечия, инвестициите на компаниите са преминали на положителна територия с лек растеж от 0,1 на сто. Те са били задвижени от ускорение на инвестициите в сектора на услугите, компенсирало продължаващия спад при произведените продукти. За сметка на това инвестициите на домакинствата продължават да се сблъскват с трудности (-0,5 на сто), основно в новото строителство в контекста на все още високи лихви. Традиционен двигател на френския растеж - потреблението на домакинствата, е останал стабилен през третото тримесечие: покупките на хранителни стоки са намалели, докато потреблението на газ и ток е нараснало през хладната пролет, както и на услугите с оглед на продължаващия спад на инфлацията.

Още: Предложение: Не 1 трилион евро, а 750 млрд. евро за възстановяване на икономиката на ЕС

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес