Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гърция обмисля ядрена енергия с "джобни" реактори

16 юли 2024, 14:33 часа • 1324 прочитания

Гърция обмисля вариант да инсталира на територията си малки модулни ядрени реактори, известни също като "джобни. Новината съобщава гръцкото издание Kathimerini, отчитайки, че въпросът за ядрената енергия става още по-актуален днес, като изглежда, че опцията набира популярност сред гръцкото правителство на най-високо ниво.

„Това е технология, която се развива и ние трябва да я наблюдаваме отсега нататък, за да сме готови, когато узрее, да планираме евентуалното й използване“, казва специалният съветник на министър-председателя по енергетиката Никос Цафос пред Kathimerini. 

Има ли друг вариант?

Според съветника на Мицотакис има и друг вариант за използване на ядрената енергия, освен модулните реактори. Той е свързан с участието на страната в някакъв проект за взаимосвързан европейски пазар, така че енергията да може да влезе в системата и да балансира променливостта на възобновяемите източници.

Сгреши ли Гърция със зеления преход?

Енергийният съветник разкрива, че завръщането на ядрената енергия в международен план не остава незабелязано от гръцкото правителство, нито от големите енергийни групи. 

Коментарите на Цафос идват на фона на сорошните изказванията на премиера Кириакос Мицотакис на конференцията на The Economist. „Европа беше и остава водеща сила в ядрените технологии. Гърция няма ядрена енергия. Няма начин да се достигнат неутрални емисии без ядрена енергия. И така, ние, като европейци, инвестираме ли в следващото поколение SMR? Наистина ли направихме правилния избор за зелен преход?“, зачуди се премиерът. ОЩЕ: Обрат: Наша съседка реши да развива ядрена енергетика

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес