Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Газпром" обяснява как да се плаща в рубли, "Булгаргаз" още няма писмо

01 април 2022, 14:45 часа • 2613 прочитания

"Газпром" е изпратил официални известия до европейски клиенти с подробности за новата процедура по отношение на закупуването на руски газ с рубли

"Разплащанията за доставка на руски газ за износ ще се извършват в съответствие с правилата на Руската федерация“, подчертаха от компанията.

От енергийния гигант съобщиха, че износът на природен газ се е увеличил за 9 европейски страни на годишна база, по-специално за Италия, Полша, Гърция, България, Хърватия, както и за Турция.

Компанията също така отбеляза, че производството на газ остава на приблизително същото ниво като през първите три месеца на 2021 г.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков потвърди, че Русия няма да прекрати доставките на газ за Европа, ако купувачите не потвърдят плащането в рубли още днес.

"Плащането на доставките, които се извършват в момента, не трябва да се извършва днес, а трябва да се извърши в края на втората половина на месеца, април или дори началото на май“, каза Песков.

В "Булгаргаз" не е получено писмо от "Газпром" за промяна във валутата за плащане, съобщиха от Министерството на енергетиката.

"Ако се получи такова писмо, това би било промяна в договорните условия, което изисква съгласие и от двете страни. В случай на искане от руската страна за промяна на валутата на плащане, "Булгаргаз" ще се консултира с Министерството на енергетика, Министерския съвет и Европейската комисия за последващите си действия", уточниха от енергийното ведомство.

Те бяха категорични, че засега опцията за плащане в рубли не стои, но обстановката е динамична и се наблюдава непрекъснато.

От "Булгаргаз" вече са платили за доставката на природен газ за април в долари.

Припомняме, че в четвъртък (31 март) руският президент Владимир Путин обяви, че е подписал указ, съгласно който чуждестранните купувачи на руски газ трябва от днес да плащат в рубли, а ако не го направят, договорите им ще бъдат прекратени.

ОЩЕ: Правителството е категорично - няма да се допусне плащане на газ в рубли

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес