Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Г-20 потвърждава ангажимента си за преход от изкопаеми горива

25 октомври 2024, 23:52 часа • 446 прочитания

Лидерите на Г-20 потвърдиха ангажимента си да се откажат от изкопаемите горива след разговори тази седмица във Вашингтон, според министерско изявление. Припомняйки ангажиментите, поети миналата година на срещата на върха COP28 в Дубай, изявлението признава плановете за ускоряване на действията през това „критично десетилетие, така че да постигнем нетно нула до 2050 г. в съответствие с научните данни“. В документа се добавя, че преходът от изкопаеми горива също трябва да се осъществи по „справедлив, подреден и справедлив начин“, предаде БГНЕС.

Още: 200 държави с историческа сделка за отказ от изкопаемите горива, но не всичко е розово

Изявлението дойде, след като министрите на външните работи, финансите, околната среда и климата от Групата на 20-те, както и управителите на централните банки, се срещнаха в четвъртък. „Ние приветстваме и напълно се присъединяваме към амбициозния и балансиран резултат от Конференцията на ООН за изменението на климата в Дубай (COP28)“, добави групата. Основана през 1999 г., Групата на 20-те обединява 19 от най-големите икономически сили в света, както и Европейския съюз и Африканския съюз. Страните членки включват производители на петрол като Саудитска Арабия, Мексико и Русия.

Още: Доклад: Потреблението на изкопаеми горива достигна нов рекорд

Последните разговори се състояха, когато световните финансови лидери се събраха във Вашингтон тази седмица за срещи, организирани от Международния валутен фонд и Световната банка. След почти три десетилетия на преговори около главната причина за глобалното затопляне, държавите-членки на ООН миналата година - за първи път - призоваха светът да се откаже от замърсяващите изкопаеми горива. Решението на COP28 беше одобрено от почти 200 държави.

Още: България е повишила почти двойно дела на възобновяемата енергия

Изкопаемите горива генерират около три четвърти от всички емисии, причинени от човека. Неправителствени групи насърчават Г-20 да действа по-бързо за справяне с изменението на климата.

В четвъртък генералният секретар на ООН Антонио Гутериш каза, че човечеството "плаща ужасна цена" за бездействието по отношение на глобалното затопляне, само седмици преди срещата на върха на ООН за климата COP29 в Баку, Азербайджан. Гутериш също така каза, че богатите икономики от Г-20 трябва да покажат много повече амбиция в следващия кръг от обещания за климата, известни като NDCs, които трябва да бъдат изпълнени в началото на 2025 г.

Още: ООН: Без единство за глобалното затопляне икономиките на Г-20 ще бъдат унищожени

Нов доклад на Програмата на ООН за околната среда казва, че следващото десетилетие е критично в борбата срещу изменението на климата или всяка надежда за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий ще бъде загубена. Настоящият темп на действия в областта на климата би довел до катастрофално затопляне с 3,1C през този век и дори ако всички съществуващи обещания за намаляване на емисиите бъдат изпълнени, глобалните температури ще скочат с 2,6C над прединдустриалните нива.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес