Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дългове за милиони на държавата към Столична община по такса смет

26 октомври 2013, 20:16 часа • 22523 прочитания

Милиони левове дължат редица държавни институции за такса „смет” на Столична община. Това стана ясно от данни, съобщени от заместник-кметът по финансите в общината Дончо Барбалов пред Нова телевизия.

Рекордьор по неплатена такса смет е Министерството на правосъдието с 5 млн. лева задължения. Военно министерство е с 2 млн. лева задължения, а Областната управа на София – 912 хил. лева. Народното събрание е с 200 хил. лева дълг, докато Министерският съвет е с 36 хил. лева дълг. Някои дългове вече се опрощават по давност, а за други цари пълно мълчание кога ще бъдат платени – например тези на правосъдното министерство.

Близо 400 хиляди дължат от националната служба "Полиция". СДВР не са дали 117 хиляди. И двете институции не намериха време да се обосноват за неиздрядността си, с аргумента, че са много заети. Сред нарушителите има и ВУЗ-ове.

"Имаме спор със СУ, където имаме дело за 7 462 000 в съда, като това не обхваща последните 2-3 години", добави зам.-кметът. Според общината измъкване няма. "Веднъж като влезем в процедура, времето спира да тече, защото на практика върху сумите се начисляват лихви, така че ние не губим", добави Барбалов.

 Интересен е фактът, че Столичната община не е плащала на самата себе си. Така през годините се е натрупала сума от 5 милиона лева.

Без здаължения са единствено Президентството и БАН.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес