Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Добрев: Картел се доказва с нахлуване и изземане на документация

14 март 2016, 10:17 часа • 2442 прочитания

По света, когато имат съмнения за картел, властите си служат дори с нахлуване в офиси и с изземане на цялата документация.

Това заяви бившият енергиен министър Делян Добрев пред БНТ в коментар на започналата проверка на Комисията за защита на конкуренцията за картел на пазара на горива.

По думите му регулаторът трябва да действа, дори и със съдействието на службите, за да събере необходимата документация.

“Съобщението на КЗК за съмнение, че цените не се определят по пазарен начин, потвърди нещо, което ние виждахме от 7-8 години”, каза Добрев.

Той изрази надежда, че през следващите седмици ще се рестартира процедурата за шеф на КЗК.

Добрев обаче се надява за поста да има и повече кандидати, за да се избере най-подходящият.

“Без много шум и фанфари направихме реформата в енергетика”, обяви бившият министър, който сега е председател на парламентарната енергийна комисия.

Той припомни, че в края на 2014 г. ГЕРБ са наследили тарифен дефицит в Националната електрическа компания 800 млн. лв.

"Увеличили са се приходите с прехвърлянето на квоти за вредни емисии. Сега в НЕК има тарифен излишък около 100 млн. лв., което е за пръв път от 2010 г.", отчете депутатът.

Според него независимата електроенергийна борса се развива добре и средните обороти, които се търгуват на нея - 300 мегавата дневно, са добри. Това количество е около 5 % от енергията, която се търгува общо в страната.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес