Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Димитър Главчев: Пенсионерите ще получат 11% увеличение (ВИДЕО)

13 май 2024, 18:42 часа • 5577 прочитания

От 1 юли пенсиите ще се вдигнат с 11%, а не с 10%, както дава швейцарското правило. Искаме да внесем успокоение сред пенсионерите. Никога не сме се колебали какво трябва да направим и не знам откъде се появиха тези спекулации. Може би ще се успокоят и тези, които внесоха целия този шум в предизборната кампания. Това каза служебният премиер Димитър Главчев на извънреден брифинг в Министерския съвет.

Още: И Главчев се включи в обясненията за увеличението на пенсиите

В петък стана ясно, че Надзорът на Националния осигурителен институт ще гледа във вторник предложение окончателния процент на актуализацията от 1 юли. Според прогнозите в бюджета на ДОО швейцарското правило ще вдигне пенсиите с 11 на сто. Според окончателните данни за ръст на доходите и инфлацията се получи 10%. Още тази сутрин социалният министър Ивайло Иванов съобщи, че внася в Надзора на НОИ предложение за увеличение с 11%. Преди това вече бяха започнали предизборни коментари как служебното правителство иска да открадне 100 млн. лева от пенсионерите.

Минималната ще се увеличи с 57,53 лв. до 580,57 лева и това ще доведе до увеличение на пенсиите, които зависят от нея - социални и инвалидни. Социалната за старост ще бъда 307,07 лв. А таванът 3400 лева. 

Още: "Продължаваме промяната" за пенсиите: Ограбване на българския народ няма да мине

„Сумата за увеличаването на пенсиите с 11% е налична – тя е заложена в бюджета, който е одобрен в Народното събрание. Всички разчети показват, че няма причина пенсиите да не бъдат увеличени с предвидения процент“, поясни служебният социален министър Ивайло Иванов.

За Северна Македония

Димитър Главчев беше попитан също така дали България ще предприеме някакви действия относно агресивния тон на Северна Македония и има ли промяна в позицията на страна спрямо югозападната ни съседка.

„Няма никаква промяна в позицията ни и няма какво да добавя по този въпрос. Правилата важат за всички кандидатки, които искат да членуват в ЕС. Ние сме последователни в подкрепата си за всички държави на Балканите в амбицията им да станат част от ЕС, но всеки трябва да спазва правилата“, каза още той.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес