Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Цонев и Горанов намериха отчасти общ език за КТБ

04 април 2015, 19:00 часа • 8669 прочитания

Многократно сме говорили с колегата Делян Пеевски на темата „КТБ” и сме наясно, че той няма проблеми с тази банка и мажоритарния собственик Цветан Василев. Това заяви депутатът от ДПС Йордан Цонев, известен с прякора си Ментата, пред радио К2.

Според Цонев Цветан Василев има проблем с държавата и с вложителите на КТБ, които е измамил. Депутатът посочи, че позицията на ДПС  е, че трябва да станат ясни всички връзки, всички фирми, които са ползвали кредити, цялата схема, по която мажоритарният собственик е направил така, че банката да се управлява като финансова пирамида. Затова и ДПС правили законодателни инициативи в тази насока още през миналата година, но понеже никой не послушал партията, „сега вървим след събитията, а събитията ги диктува Василев – с машинациите си, с прехвърляния за 1 евро на псевдоинвеститори на големите активи на КТБ”, обясни Цонев.

Народният представител хвърли върху БСП вината да не бъдат приети навреме предложенията на ДПС, с които Борисов и ГЕРБ били съгласни. Реформаторите също били против, макар и от площада пред Народното събрание, добави Цонев и заяви, че всички издания на кръга „Капитал” водели медийна кампания законодателните предложения на ДПС да не минат.

Припомняме, че може би най-знаковата законодателна инициатива на ДПС беше тази на Цонев и Пеевски за изменение на Закона за кредитните институции. Коментарът на бившия шеф на Сметната палата проф. Валери Димитров за идеите беше унищожителен - този законопроект защитава кредитополучателите, а не вложителите.

Тезата на Цонев относно бързината на действията на държавата по случая КТБ беше подкрепена и от финансовия министър Владислав Горанов. Той каза, че може би е трябвало по-рано НАП да запорира активите на КТБ. Според него Върховния административен съд ще реши делото доста бързо, защото то вече е много по-лесно. „Загуби се доста време по затварянето на банката от лятото на миналата година досега“, отчете Горанов и допълни: „Няма да спрем да полагаме усилия докато и последния лев, който не е откраднат, не се върне в банката“, увери Горанов.

Финансовият министър обаче се разграничи от Цонев по въпроса със законодателството. Според него живеем в правова държава и всички закони са написани отдавна.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес