Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Чуждите инвестиции в Германия са намалели драстично

23 октомври 2024, 11:24 часа • 234 прочитания

Преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в Германия са намалели драстично, сочат данни в публикуван днес анализ на Централната банка на Германия - "Бундесбанк", цитиран от ДПА.

Изпреварена от Франция и Испания 

Германия е загубила позиции в сравнение с промишлено развитите страни в Европейския съюз като Франция или Испания в надпреварата за привличане на инвестиции, според специализирана статия от месечния доклад на Централната банка на Германия.

Още: Преките чужди инвестиции в България намаляват с огромен процент

"От края на 2021 г. останалата част от еврозоната като цяло не е предоставила почти никакъв допълнителен собствен капитал", пише в анализа.

Входящите потоци от трети страни все още са положителни, но "са намалели значително спрямо периода между края на 2019 г. и края на 2021 г."

Причините за спада на притока на преки инвестиции към Германия "все още не могат да бъдат определени със сигурност", пише още в анализа. "Въпреки това, както при германските ПЧИ в чужбина, високите цени на енергията в Германия могат да бъдат фактор", отчита "Бундесбанк", цитирана от БТА.

Докато чуждестранни компании са инвестирали малко над 100 милиарда евро (108 милиарда долара) в собствен капитал в Германия през 2020 г. и 2021 г. взети заедно, само 62 милиарда евро в собствен капитал впоследствие са постъпили до средата на 2024 г.

Още: Какво прави Полша привлекателна за чуждестранни инвеститори?

Авторите на анализа твърдят, че преките чуждестранни инвестиции са важни за Германия, като помагат за осигуряване на работни места и просперитет в страната.

"Наистина е възможно да се идентифицира статистически значимо структурно прекъсване през 2022 г., което доведе до значително намаляване на размера на ПЧИ, получени от Германия", пишат авторите.

В същото време те подчертават, че "наличните данни не означават, че международните инвеститори обръщат гръб на Германия изцяло".

Преките инвеститори от САЩ и Нидерландия играят централна роля "както преди, така и след това структурно прекъсване".

Но притокът на средства от Великобритания е намалял значително през последните две години и половина. Според "Бундесбанк" излизането на Великобритания от Европейския съюз през януари 2020 г. вероятно е изиграло роля за това.

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес