Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Цената на петрола: Китай се оказа по-важен от САЩ за интересна промяна

25 юли 2024, 07:24 часа • 3935 прочитания

Петролът поевтиня предвид загрижеността на инвеститорите относно данните за по-слабо седмично потребление в Китай – най-големия вносител на черно злато в света, както и очакванията за по-устойчиво прекратяване на огъня в Ивицата Газа, предаде CNBC.

Европейският сорт „Брент“ с доставка за септември достигна цена от 81,33 долара за барел или 38 цента (0,5%0, докато американският WTI е вече на цена 77,26 долара за барел, което е 33 цента понижение в цената (0,4%): Цените на петрола обърнаха посоката

Факторите

През миналата седмица резервите от петрол в САЩ намаляха с 3,7 млн. барела т.е. двойно спрямо прогнозите. Резервите от бензин в САЩ се свиха с 5,6 млн. барела, при прогнози от само 400 000 барела намаление – и въпреки това намаляващото потребление в Китай парира тези стимули цената да тръгне нагоре. Вече има прогнози, че ако китайската икономика продължава в дух на намалено потребление на петрол, а в Близкия изток има по-дълготраен мир, цените на черното злато ще се върнат на нивата от началото на юни.

Още: Цените на петрола поеха в нова посока в началото на седмицата

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес