Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Борисов: Трябваше много отдавна за започнем проучване за нефт и газ в Черно море

19 април 2016, 12:51 часа • 2215 прочитания

България трябваше много отдавна да започне собствено дълбоководно проучване на водите на Черно море, а не да дава по 5-6 млрд. долара годишно за нефт и газ. Това каза министър-председател Бойко Борисов по време на представянето на кораб Noble Globetrotter II, който ще извърши първия проучвателен сондаж в блок „Хан Аспарух“.

"Тези пари могат да се използват за други цели. Да погледнем една съседна Румъния, която има внос под 10%, а останалото количество е собствен добив на нефт и газ”, каза още Борисов. По думите му, правителството има ясна политика в енергийния сектор, предаде "Фокус".

Премиерът заяви, че проектът за дълбоководно проучване на водите на Черно море бил спрян, след като първото оглавявано от него правителство бе свалено от власт.

Сондажният кораб, който ще прави проучвания за нефт и газ в Черно море, ще отплава до дни от Бургас към Варна. Проучванията ще започнат в началото на май, обяви управителят на фирмата, която ще изследва терена - Ксавие Фожрас, информира БНР.

"Първоначалните геоложки проучвания във връзка с блок "Хан Аспарух" и във връзка с блок "Силистар" са много оптимистични. Когато бъде направен този първи сондаж, ще видим какви ще бъдат резултатите от него", каза енергийният министър Теменужка Петкова.

Резултатите от сондажа трябва да бъдат готови до четири месеца, в зависимост от метеорологичните условия, каза още Петкова. Българското правителство разчита, че залежите ще бъдат достатъчни, за да се намали съществено необходимостта от внос на природен газ.

Какво обясни за сондажа в Черно море преподавателят в Минно-геоложкия университет доц. Щерю Льомов може да прочетете в Expert.bg.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес