Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С нови експертизи търсят степента на вина за отровеното момче от Кардам

14 януари 2020, 14:23 часа •
Реклама

Очакват се резултатите от още две експертизи за трагедията с многодетното семейство в добруджанското село Кардам, при която издъхна 9-годишният Стефчо, а животът на сестричките му беше застрашен след отравяне с газ фосфин, отделен от алуминиев фосфит, когато е във влажна среда. Новите експертизи са изпратени във ВМА – София и трябва да установят какво е действието на отровата върху човешкия организъм и дали са причинени увреждания на другите деца, съобщи на брифинг окръжният прокурор на Добрич Златко Тодоров. По думите му след анализ на всички доказателства ще се реши дали ще бъде повдигнато обвинение и на кого.

Малкият Стефчо почина в дома си на 27 октомври, а две от останалите пет деца в семейството бяха в критично състояние във варненската болница „Света Марина“. По разпореждане на прокуратурата за наблюдение в МБАЛ – Добрич бяха настанени и другите три деца.

При разследването се установи, че причина за трагедията е отрова за борба с гризачи, поставена близо до леглото на момчето. Вдишаните газове на силно токсичното вещество се оказали фатални за него, а лекарите се пребориха за живота на сестричките му. Отровата е била сложена в дупка в стената от дядото на децата.

Йорданка Калчева
Йорданка Калчева Отговорен редактор
Новините днес