Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Знаете ли с какво се хранят пеперудите?

18 декември 2023, 11:38 часа

Безспорно, едни от най-красивите насекоми са пеперудите. Те са изключително разнообразни: с ярки цветове, бледи, големи, малки, дневни и нощни.

Пеперудите имат дълго хоботче, което ритмично свиват под главата си. Те го използват, за да преместват цветен нектар в малки кухини.

Подобно на много насекоми, се размножават, като снасят яйца, превръщащи се после в ларви и какавиди. Едва след това се излюпва нова пеперуда – научното название на вече оформеното насекомо е „имаго“. Има над сто и десет хиляди видове, като всяка е уникална и привлекателна по свой начин.

27 любопитни факта за пеперудите

Например, подалириусът е красива и голяма пеперуда от семейството на лястовичите опашки. Пауновото око пък е средно голяма с кафяв оттенък и ярки синкави кръгове по крилете, подобни на кръговете върху опашката на паун. Тя е много популярен екземпляр; рядко се среща дете, което не я познава. Най-големите пеперуди достигат приблизително петнадесет сантиметра с разперени криле.

Какво ядат пеперудите?

Интересен въпрос е с какво се хранят пеперудите? Струва си да се отбележи, че насекомото търси храна чак когато протеинът, натрупан в етапа на ларва, започне да намалява и възниква нужда от енергия, за да снася яйца.

По принцип, не е съвсем точно да се каже, че пеперудите „ядат“. Те могат само да пият пият нектар от цветята със специално пригодено за целта хоботче, което сгъват под главите си. Когато то се разгъне, достига двадесет сантиметра и повече. Отначало опипват с крачета растението, от което се канят да пият – така проверяват годно ли е за консумация. Едва тогава разгъват хоботчето и започват да пият нектар. Освен с нектара, пеперудата може да се храни и със сок от плодове. На етап ларва (гъсеница) може да яде листа, цветя, семена и дори плодове на растения.

Какво ядат пеперудите у дома?

Колкото и странно да звучи, може да отглеждате пеперуди в домашна обстановка. Това е интересно занимание и трябва да се каже, че въобще не е трудно. Пеперуда може да отглеждате в дома си от етапа на какавида или гъсеница, която сте намерили случайно. Преди всичко, трябва да обърнете внимание къде е намерена какавидата или гъсеницата – тоест, върху на какво растение и, съответно, да се запасите с някакво количество от него. Това е необходимо, защото не всички пеперуди са всеядни и някои от тях може да изискват специфичен вид храна.

Когато се излюпят, им се дава да пият изкуствен нектар, който може да направите сами – това е обикновен разтвор на захар или мед в малко вода. Или да нарежете някои сочни плодове, също ягоди, малини, къпини - и пеперудата да изпие сока. При храненето им може да използвате бебешки плодови пюрета.

Искате да привлечете много пеперуди в градината и на терасата си? Засадете ТЕЗИ цветя!

В домашна обстановка пърхащите красавици се хранят приблизително веднъж на ден. Отначало им се дава да опитат храната: с помощта на клечка за зъби внимателно разгъвате хоботчето и го потапяте в храната, след което пеперудата започва да пие. Трябва да я държите много внимателно за основата на крилете.

Опасности

Тъй като пеперудите все пак са малки и нежни насекоми, те са изправени пред много опасности. Това са предимно птици - те често стават убийци на насекомите, щом открият ларвите им.

Също трябва да се внимава с някои насекомоядни видове насекоми, мухи и т. н. Но най-опасни за пеперудите, докато все още не са в крайния етап „имаго“, са гъсениците на други насекоми.

Въпреки, че пеперудите могат да украсят домашната обстановка, най-доброто местообитание за тях е дивата природа. Не бива да ги задържате дълго време у дома. Щом красавицата се излюпи, е най-добре след известно време да я пуснете сред природата.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес