Знаете ли колко яйца се боядисват за Великден?

44783
Знаете ли колко яйца се боядисват за Великден?
Снимка: iStock

Надали ли може да си представим Великденските празници без боядисани яйца. И, естествено, покрай начините и технологиите на боядисването им възникват доста въпроси. Един от тях е за броя им и какво да се прави с останалите яйца, които не са изядени навреме.

Съществува мнение, че трябвало да се боядисат нечетен брой яйца - ала според православни свещеници това схващане няма основание. Не съществуват задължителни указания какво количество продукти да се използват по време на празника.

Просто на великденската трапеза би трябвало да са налице достатъчно боядисани яйца за всички членове на семейството. Няколко се носят и оставят в църквата, а други се раздават на роднини, приятели, дори на случайно срещнати хора по пътя към и от храма.

Препоръчително е обаче да осветите яйцата, като ги занесете в църквата. В случай, че това не е възможно, може да си вземете оттам малко светена вода, за да ги поръсите.

А самият им брой може да варира според желанието и възможностите ви. Не се препоръчва да боядисвате прекалено много яйца. Някога е имало традиция в домовете на богатите българи да се боядисват по 150-200 яйца, които се раздавали на бедните. Днес е достатъчно да се съобразите с угощението за членовете на семейството, също така колко ще раздадете на съседи и приятели, колко ще занесете в църквата. Онези хора, които ще отбележат празника на работа, е добре да приготвят малко повече храна, като част от нея занесат там и нагостят колегите си. Обичайно е да се раздават великденски яйца, да се изпълнява веселия обряд „чукане на яйца“ - но е добре да имате предвид, че част от занесените на работното място вероятно ще се върнат, защото и колегите ви също ще донесат свои. Също така, всеки ще се постарае да се похвали с цветовете, окраските и декорациите на своите яйца.

ОЩЕ: Lidl показа вековната чепинска традиция за изписване на яйца, с която цяла България се гордее (ВИДЕО)

Според църковното правило боядисаните яйца би трябвало да бъдат изядени в период от 7 дни, тоест през Светлата седмица. След това се считат за негодни, което е логично и от санитарна гледна точка.

Сами по себе си яйцата са символ на живота. При оцветяването им можете да използвате различни цветове – обаче, без черно, понеже е траурен цвят; определено неподходящ символ за празника на Възкресението, Светлината и Живота. Обичайната символика на цветовете е следната:

1. Червено – символизира живот и любов, Христовата кръв и Неговото възкресение.

2. Синьо – цветът на небето; символизира силата на мъдростта.

3. Кафяво – плодородие.

4. Зелено - обновление, пролет.

5. Жълто – очакване за добра реколта.

ОЩЕ: Най-шарените великденски яйца - ето как се прави забавлението за малки и големи!

Какво да сторим с неизядените яйца?

В дните на Страстната седмица и до Възнесение е обичайно да се консумират осветени продукти. Те са свещени и трябва да се третират с особено уважение.

Ако все пак приготвите повече яйца от необходимото, някои може да останат неизядени. Но осветените яйца не трябва просто да се хвърлят в кофата за боклук. Същото се отнася и за други храни, които са осветени. Ако хартисат и се развалят, е най-добре да се изгорят. Това може да сторите сами или да ги занесете в храма. Служителите там ще имат грижата за всичко.

Може също да заровите яйцата на уединено място, където не ходят хора - например, в гора, парк, или пък да намерите рядко използвано ъгълче в собствената си градина близо до ограда.

Много хора оставят първото червено яйце при иконостаса и то лежи там до другата година. В това време обикновено нищо особено не му се случва, просто изсъхва и олеква. На следващата година такова яйце се заменя с друго. Миналогодишното се изхвърля – но не небрежно и нехайно; а просто като се избере един от вариантите, описани по-горе.

ОЩЕ: Лекар разкри колко яйца може да изядете на Великден без вреда за здравето

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Знаете ли кое е най-студеното място в хладилника

Как кухненският фън шуй помога за привличането на богатство и късмет?

Какви грешки допускаме при съхранение на гъби в хладилник

Какво става с кръвната ви захар, когато ядете мед

Французойката никога не харчи пари за тези неща

5 финансови проблема, които могат да предизвикат конфликт във връзката

Каква трябва да е температурата в хладилника през горещите летни дни

Ако тези 5 предмета са в стаята ви, можете да забравите за секса завинаги

Какво е строго забранено да се прави според датата ви на раждане?

Ако храната в хладилника замръзва - ето какво да направим

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com