Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Знаете ли какво означава името Димитър?

12 март 2023, 08:44 часа
Реклама

Това е име с гръцки произход, а смисълът му е „посветен на Деметра“ - богинята на плодородието и земеделците.

Разпространение и форми

Среща се главно в Източна Европа. На Запад се използва много рядко под различни местни форми от типа на „Деметрио“ и близко звучащи, предимно на испански и португалски. На гръцки звучи като Димитриос, на руски е широко употребявано и третото по разпространение национално име под формата Дмитрий, на украински - Дмитро, на румънски – Думитру. На български много често се използва умалителната му форма Митко, а женската – Митка, дори си е извоювала позицията на официално собствено име.

Характер на носителите

В училище Димитър е активен и неспокоен, момчетата с това име може да имат проблеми с дисциплината. Те често се карат, пропускат уроци, не слушат учителите и имат слаб успех. Вкъщи за тях примерът на бащата е много важен - момчето го имитира и взема пример от него. Бащата трябва да възпитава сина си и да коригира поведението му. У дома Димитър е по-сдържан и спокоен. Обича да помага на родителите си, да върши домакинска работа, да има свои задължения. Склонен е към самостоятелност още от детството си – и тези му импулси трябва да бъдат насърчавани, като се предотвратяват отклоненията им към негативни прояви.

Когато се запознаете с някой Димитър, значи имате насреща си позитивен, активен и жизнерадостен човек. Той е трудно да се пречупи в живота - най-много да се затвори в себе си под товара на различни проблеми.

Какво означава името Иван?

Верен е на приятелството, но животът с него не е лесен. Можете да общувате с него дълго време от разстояние - но у дома силната воля и упоритостта му не ще ви дават мира. Димитър не умее да влиза в положението на друг човек и затова може да бъде ненужно груб.

Обича да говори и споделя плановете си, което му пречи - той може да е много умен и талантлив, но не ще успее да постигне нещо сериозно, докато не овладее бъбривостта си. Успехите в живота му по правило са следвани от провали, след възходите са неизбежни спадове.

В отношенията си с жените Димитър бързо се влюбва и също така бързо разлюбва. В любовта е сериозен и лаконичен партньор - показва своите чувства главно чрез действия. Много е взискателен към жените. С тях поведението му е на истински мъж независимо, че не умее да съблазнява. Неговата избраница трябва да е изключителна жена. Докато търси такъв идеал, може да живее сам в продължение на много години и да се ожени късно. В брака се показва като глава на семейството и грижовен съпруг. Той решава всички семейни проблеми и подкрепя винаги жена си. Много добър баща - щастието на децата е по-важно от неговото собствено.

Какво означава името Александър?

Стабилността не е типична за мъжете с такова име. В своя бизнес Димитър се осланя на логиката, като забравя за компромисите и дипломатичността. Има готовност да поема рискове. Обикновено целта му е да бъде най-добрият, да не се остави да го надминат. Макар да не е лишен от интуиция, понякога я пренебрегва. Главният му помощник в бизнеса е неговият рационален и хладен ум, като в същото време е крайно делови човек. Взема бързо решения, винаги помни необходимите неща.

Димитър се вписва с лекота в екип, знае как да общува добре с хората. Въпреки, че не гори от желание да стане лидер, той доста бързо се издига в службата.

Има добри шансове да постигне успехи в техническата сфера. Способен да стане както умел автомонтьор, така и находчив изобретател или великолепен специалист по компютърен хардуер и други електронни устройства.

---

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес