Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Знаете ли с какво се хранят калинките?

20 ноември 2023, 12:00 часа

Държали ли сте някога калинка в шепите си, хвърляйки я във въздуха, римувайки: „Калинке-Малинке, литни ми и щастие ми донеси.“? Почти всяко дете по света го е правило, тъй като калинките, наброяващи над 5000 вида, се срещат почти по всички краища на света, въпреки че не всички континенти са техните естествени местообитания.

Симпатичните червени точкувани насекоми, едни от най-любимите на децата, са разпространени из всички континенти от човека, който от незапомнени времена ги използва като естествено средство за растителна защита от насекоми-вредители по културите. Този факт дава отговор на въпроса ни с какво се хранят калинките, но далеч не изчерпва всички онези интересни факти за симпатичните насекоми, които ще ви е интересно да научите.

С какво се хранят калинките?

Основното блюдо в менюто на калинките са листните и щитовидните въшки, които са сериозен вредител по селскостопанските култури и цветята и могат да ги унищожат напълно, унищожавайки листата им. Червените насекоми са полезни и като щит срещу множество други вредители по растенията благодарение на отблъскващата миризма, която отделят, когато са в опасност.

Любопитни факти за калинките

Така калинката е сред най-полезните насекоми по отношение на селското стопанство и културите, както и цветарството и градинарството. Важно е да подчертаем, че всичко това се отнася за червената калинка. Други видове калинки, характерни с оранжевия си цвят, не само не са полезни за растенията, но могат да бъдат причислени към вредителите, тъй като тяхната храна е същата като тази на листните въшки – листата на културите. Оранжевата калинка се храни с наслада най-вече с листата на картофи, боб и  житни растения, които се явяват в случая отговор на въпроса с какво се храни калинката, щом не сме уточнили коя точно калинка визираме.

Малко познат факт, когато коментираме с какво се хранят калинките, е, че те са  канибали. При липса на храна калинките не пощадяват дори себеподобните си и лакомо и без свян хапват ларвите на други видове калинки.

Любопитен факт е, че броят на точките на калинките е различен при различните видове. Най-популярна и разпространена е 7-точковата червена калинка, но науката познава и калинки, при които трябва да броим над 3 пъти повече, за да изброим броя на точките – точно 24. Не само броят на точките отличава калинките една от друга. Вероятно познавате червената и оранжевата калинки, но не подозирате, че има калинки, които са с различен цвят – жълт, кафяв, сив, както и такива, които са напълно лишени от точки.

Така става ясно, че броят на точките и цветът на калинката зависят от вида ѝ, а не от възрастта ѝ, каквото поверие и мит битуват. Едноцветните калинки толкова много се различават от познатите ни червени насекоми от разред бръмбари, че масово хората дори не ги назовават калинки и не ги припознават като такива.

Колко крака има калинката?

Суеверия, свързани с калинките

След като разбрахме колко са полени всъщност червените калинки, нека надникнем в легендите и суеверията, свързани с тях.

  • В някои краища на света е разпространена легенда, свързана с въпроса с какво се хранят калинките и с тяхната поява. Нападение от листни въшки, унищожили посевите на хората, се явява причина за появата на калинките. Легендата разказва, че Дева Мария помага на хората, изпращайки им калинките, хапващи листни въшки. Ето защо калинката е позната още като „буболечката на Дева Мария“ и като насекомо, носещо избавление и щастие. Ето защо се счита и че ако калинката кацне върху болен човек, той ще се излекува, както и че насекомото е символ на вярата, божественото и унищожаването ѝ е грях.
  • Калинката според поверията сочи и къде ще открием любовта. Посоката, в която литне от ръката ни, е тази, от която ще дойде женихът.
  • В някои части от Европа битува митът, че броят на точките на калинката, кацнала върху бременна жена, подсказва колко деца ще има тя. Добре че 24-точковите калинки са рядкост в този случай.
  • Във Франция вярват, че ако калинки кацнат на лозето им, то виното ще е еликсир тази година, а реколтата ще е богата.

 

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес